Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

A világ negyede megérzi a sarkvidéki jég olvadását

2009.09.02. 12:11 Módosítva: 2009.09.02. 12:13
Az északi-sarkvidéki melegedését a világ lakosságának negyede megérzi majd, mert gyakoribbak lesznek az árvizek, valamint a sarki jégolvadás az egész felmelegedést befolyásolja - hívta fel a figyelmet szerdán a WWF környezetvédő szervezet.

Az Északi-sarkvidéken az elmúlt évtizedekben a levegő hőmérséklete csaknem kétszer olyan mértékben emelkedett, mint a világátlag. Az Északi-sarkvidék melegedése nem helyi gond, hanem világprobléma – fogalmaz a WWF dokumentuma.

A dokumentum összeállításához felkért tudósok szerint 2100-ig 1,2 méterrel emelkednek a világtengerek az északi-sarki jég és a grönlandi, valamint nyugat-antarktiszi jégtakaró olvadása miatt. Ez jóval több mint amennyit korábban prognosztizáltak. A tengerszin-emelkedés következtében a partvidékek víz alá kerülnek, ez a világ lakosságának több mint negyedét érinti - figyelmeztetnek a tudósok.

A jelentésben kiemelik, hogy a jégolvadás, az északi-sarkvidéki tengerek melegedése, továbbá a fagyott talajokból az olvadás következtében kiszabaduló metán és szén-dioxid együtt távoli helyeken is fel fogja borítani a légköri és a tengeri áramlatokat. Emiatt Európában és Észak-Amerikában meg fognak változni a hőmérsékleti és csapadékviszonyok.