Zelma, Rajmund
-1 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Az ENSZ-főtitkár szerint rohanunk a klímakatasztrófába

2009.09.03. 16:08
A világ egyre gyorsabban rohan a klímakatasztrófa felé, jelentette ki csütörtökön az ENSZ főtikára. Ban Ki Mun szerint azonnali előrelépésre van szükség a klímavédelmi tárgyalásokon.

„Lábunk a gázpedálra ragadt, és rohanunk a szakadék felé” - fogalmazott a főtitkár a Genfben megnyílt Klíma-világkonferencián. Felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon sok változás, amelyet korábban a tudósok a távolabbi jövőre prognosztizáltak, már elkezdődött.

„A tudósokat éveken keresztül rémhírterjesztéssel vádolták. De az igazi rémhírterjesztők azok, akik azt állítják, hogy gazdaságilag nem tudjuk megengedni a klímavédelmi erőfeszítéseket, mert azok miatt visszaesne a gazdasági növekedés” - fogalmazott az ENSZ-főtitkár 150 ország képviselői előtt. Ban Ki Mun előrelépést sürgetett a decemberi koppenhágai klímavédelmi ENSZ-konferenciára, amelynek a szén-dioxid-kibocsátás új csökkentési célszámait kellene bevezetnie a lejáró kiotói egyezmény helyett.

A főtitkár szerint ha Koppenhága kudarcot vall, azért nemcsak a jövő nemzedékeinek kell nagy árat fizetniük, hanem már a ma élő generációknak is. A koppenhágai értekezlet előkészületi tárgyalásai azonban lassan haladnak, egyelőre eloldhatatlannak látszik az ellentmondás a gazdag és a szegény országok között. A szegények vonakodnak kötelező vállalást tenni a kibocsátás csökkentésére, és a fejlett országoktól várják az erőfeszítéseket, mondván, a klímaváltozást első sorban a gazdag országok ipari fejlődése okozta.