Szilárda
-4 °C
2 °C

Kicsomagolta antennáit a Föld vízkörforgását figyelő európai műhold

2009.11.04. 09:55 Módosítva: 2009-11-04 10:06:19
Sikeresen kihajtotta három érzékelőjét az az európai műhold, amely a talaj nedvességéről és az óceánok sótartalmáról fog adatokat küldeni az űrből.

A műhold most úgy néz ki, mint egy háromágú csillag, közölte kedden az Európai Űrkutatási Hivatal. A talajnedvesség- és tengersótartalom-vizsgáló (SMOS) műholdat hétfőn bocsátotta fel az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA). A szonda egy orosz Rokot rakétával jutott orbitális pályára. A berendezés hiánypótló adatokat fog szolgáltatni, amelyek jobban megvilágítják majd a földi víz- és szén-dioxid-körforgás természetét.

Az európai műhold két fontos dolgot fog megfigyelni. Egyrészt háromnaponként 1-2 méter mélységig méri a szárazföldek talajvíztartalmát, valamint rögzíti a növényzet növekedését és fotoszintézisét. Ez kulcsfontosságú a Föld szén-dioxid-körforgásának kiszámításához. A tudósok egyetértenek abban, hogy a klímaváltozást az a szén-dioxid-mennyiség okozza, amely felborította a természetes egyensúlyt.

A szonda másik feladata az, hogy mérje a tengerek sótartalmát. Ez is szorosan kapcsolódik a klímához, mert segít majd jobban megérteni a tengeri áramlatok és az éghajlat összefüggéseit. Számos tudós feltételezi, hogy a felmelegedés meg fogja változtatni azokat a nagy tengeráramlatokat, amelyek ma az egyenlítő vidékéről a pólusok felé viszik a meleget. A műhold szolgáltatta adatok alapján a meteorológusok csaknem valós időben készíthetnek sokkal pontosabb prognózisokat, például előre jelezhetnek rendkívüli időjárási jelenségeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!