Csongor
0 °C
9 °C

Szenzációs képek a leszakadó antarktiszi jégről

2010.01.15. 15:34 Módosítva: 2010.01.15. 15:34
Az antarktiszi jégtakaró egyik jéghídjáról több ezer négyzetkilométernyi jég szakadt le a héten. A jelenséget a NASA műholdjai megörökítették.

Az amerikai űrhivatal, a NASA Aqua és Terra műholdjainak MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) műszerei rögzítették, ahogy január 12-én és 13-án leszakad egy hatalmas darab jég az A-23A jelű jéghegyet a Ronne-Filchner jégselffel összekötő jéghídról. A három felvétel január 12-én délután, 13-án reggel és 13-án délután készült, a leszakadó jégtömeg területe nagyobb mint a legkisebb USA-állam Rhode Islandé, azaz több mint négyezer négyzetkilométer.

Január 12. délután
Január 12. délután
Jaunár 13. reggel
Jaunár 13. reggel
Január 13. délután
Január 13. délután

A jégself a parti síkságról a tengerre benyúló, vastag jégtömeg, a jéghíd ezzel szemben vékonyabb, törékenyebb képződmény. Az Antarktisz nyugati részén található Ronne-Filchner jégselfnél rendszeresen feltöredezik, majd újraformálódik a fenti jéghíd, a képek jól mutatják, hogy milyen drámai változásokkal jár a meleg időjárás beköszöntése a Déli-Sarkra.

A jelenséget a klímaváltozás is fokozza, és a héten nem ez az első hír arról, hogy töredezik az antarktiszi jégtakaró. A legfrissebb kutatási eredmények szerint a szintén nyugat-antarktiszi Pine Island-gleccser vészesen vékonyodik és repedezik, a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik.