Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szenzációs képek a leszakadó antarktiszi jégről

2010.01.15. 15:34 Módosítva: 2010-01-15 15:34:07
Az antarktiszi jégtakaró egyik jéghídjáról több ezer négyzetkilométernyi jég szakadt le a héten. A jelenséget a NASA műholdjai megörökítették.

Az amerikai űrhivatal, a NASA Aqua és Terra műholdjainak MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) műszerei rögzítették, ahogy január 12-én és 13-án leszakad egy hatalmas darab jég az A-23A jelű jéghegyet a Ronne-Filchner jégselffel összekötő jéghídról. A három felvétel január 12-én délután, 13-án reggel és 13-án délután készült, a leszakadó jégtömeg területe nagyobb mint a legkisebb USA-állam Rhode Islandé, azaz több mint négyezer négyzetkilométer.

Január 12. délután
Január 12. délután
Jaunár 13. reggel
Jaunár 13. reggel
Január 13. délután
Január 13. délután

A jégself a parti síkságról a tengerre benyúló, vastag jégtömeg, a jéghíd ezzel szemben vékonyabb, törékenyebb képződmény. Az Antarktisz nyugati részén található Ronne-Filchner jégselfnél rendszeresen feltöredezik, majd újraformálódik a fenti jéghíd, a képek jól mutatják, hogy milyen drámai változásokkal jár a meleg időjárás beköszöntése a Déli-Sarkra.

A jelenséget a klímaváltozás is fokozza, és a héten nem ez az első hír arról, hogy töredezik az antarktiszi jégtakaró. A legfrissebb kutatási eredmények szerint a szintén nyugat-antarktiszi Pine Island-gleccser vészesen vékonyodik és repedezik, a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik.