Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

Megint tévedtek az ENSZ klímaszakértői?

2010.01.25. 08:43
Rövid időn belül a második baljós előrejelzéssel kerültek bajba az ENSZ megbízásából dolgozó nemzetközi klímaváltozási szakbizottság kutatói, legalábbis egy vezető vasárnapi brit lap értesülése szerint.

A Sunday Times szerint az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) egy máig nem publikált, mélyreható tudományos háttérvizsgálat nélküli jelentésre alapozva valószínűsített kapcsolatot a globális felmelegedés és a természeti katasztrófák – például hurrikánok és áradások – gyakoribbá válása között. A brit lap szerint az IPCC által használt tanulmány szerzője végül maga vonta vissza a jelentésében foglaltakat, a bizonyítékok gyenge mivoltára hivatkozva.

A klímaváltozás és a természeti csapások száma közé vont párhuzam központi eleme volt annak a 100 milliárd dolláros kártérítési követelésnek, amelyet afrikai országok támasztottak a károsanyag-kibocsátás nagy részéért felelős gazdag államokkal szemben a múlt havi koppenhágai klímacsúcson.

A lap szerint az IPCC már 2008-ban tudta, hogy az éghajlati folyamatok és a természeti katasztrófák száma közötti kapcsolat – amelynek lehetőségét a testület egy évvel korábban kiadott átfogó elemzése vetette fel – nem bizonyítható, de erre nem hívta fel a világ vezető politikusainak figyelmét.

A klímatestület épp a napokban jelentette be, hogy felülvizsgálja a 2007-es jelentésnek azt a kitételét, amely szerint 2035-re teljesen eltűnhetnek a Himalája gleccserei, ha a felmelegedés jelenlegi ütemben folytatódik. Az IPCC sajnálkozását fejezte ki, amiért „kevéssé megalapozott” becslések kerültek bele korábbi jelentésébe a Himalája gleccsereinek eltűnéséről. A Sunday Times úgy tudja, hogy a gleccserekről szóló kitételt egyszerűen átemelték a New Scientist című népszerű tudományos magazinból, amely még 1999-ben közölt egy cikket erről.