Klímahűtő hatású molekulát fedeztek fel

2012.01.13. 15:20

A Manchesteri Egyetem, a Bristoli Egyetem és a Sandia National Labs bejelentette, hogy új, eddig láthatatlan vegyi melléktermékeket fedeztek fel. A Criegee-féle kettős szabadgyökök nem csupán a szennyező anyagok égéstermékét oxidálják, de az atmoszférát is tisztítják, és mivel képesek beindítani a felhőképződést, ezért a bolygó hűtését is elősegíthetik.

A Criegee-féle kettős szabadgyökök létezéséről először Rudolf Criegee német vegyész értekezett. Az ötvenes években azonban még csak a molekulák létezését feltételezhették, mivel nem állt rendelkezésre a méréséhez vagy érzékeléséhez szükséges eszköz. A kutatók emiatt bizonytalanok voltak abban, hogy valóban léteznek-e, és ha igen, milyen gyorsan lépnek reakcióba más atomokkal.

A Sandia kutatói egy speciális berendezés segítségével észlelték a szabadgyököket, így elkülöníthették őket azoktól a molekuláktól, amik ugyanolyan atomokból épültek fel, csak a más a struktúrájuk. Kiderült, hogy a szabadgyökök jóval gyorsabban léptek reakcióba más anyagokkal, mint azt a kutatók feltételezték, így az oxidációs folyamatban is nagyobb arányban jelentek meg a szulfát- és nitrátvegyületek, amik a nitrogén-dioxidból és a kén-dioxidból válnak ki. Ez a folyamat végül aeroszol-, majd felhőképződéshez vezetett.

A felfedezés nem csupán az üvegházhatás enyhítésében hozhat áttörést, hanem a légkört vizsgáló kutatóknak is segíthet megérteni az atmoszféra oxidációs kapacitását. Ennek köszönhetően a klímaváltozás folyamata és a légszennyezés környezetkárosító hatásai is áttekinthetőbbé válnak.  • Tippek
  • Lakáshitel