Dublinig jutott a mediterrán földigiliszta

2012.07.27. 11:30

A globális felmelegedés miatt honosodhatott meg Írországban egy mediterrán földigiliszta, amelynek nagy populációját a University College Dublin biológusai fedezték fel. A felfedezésről a Biology Letters legújabb számában jelent meg tanulmány.

A Prosellodrilus amplisetosus kizárólag Franciaország délnyugati részén, az Aquitaine-régióban honos. A tudósok feltételezése szerint az emberi tevékenységnek köszönhetően települhetett át ezer kilométerre eredeti élőhelyétől. Nagy valószínűséggel facsemetékkel, csalikukacokkal importálhatták Írországba – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon. „Csupán néhány esetben észlelték a Prosellodrilus amplisetosus felbukkanását eredeti élőhelyén kívül” – hangsúlyozta Olaf Schmidt, a tanulmány társszerzője.

A mediterrán földigiliszta populációját egy dublini városi farmon fedezték fel, ahol a talaj hőmérséklete magasabb, mint vidéken. Vélhetően ez segíthette megtelepedését Írországban, ahol az átlaghőmérséklet 3 Celsius-fokkal alacsonyabb, mint a Prosellodrilus amplisetosus szülőföldjén. Mint a dublini kutatók rámutatnak, a mediterrán földigiliszta nem egy invazív faj, azaz nem versenyez az élelemforrásokért az őshonos fajokkal.

„Összehasonlítva a giliszták vegyi összetételét, azt tapasztaltuk, hogy a jövevények azokkal a szerves maradványokkal táplálkoznak, amelyeket nem hasznosít a kéttucatnyi őshonos faj” – mutatott rá Carol Melody, a tanulmány társszerzője. Ugyanakkor, ha a Prosellodrilus amplisetosus kiterjeszti élőhelyeit, megnövekszik a talajból felszabaduló szén-dioxid mennyisége, amely az őshonos fajok számára élvezhetetlen szerves anyagokba volt bezárva.  • Tippek
  • Biztosítás