Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Klímavédelmi megállapodás Marrakesben

2001.11.07. 20:24
A marrakesi ENSZ klímakonferencián a szakértők megállapodtak a kiotói klímavédelmi jegyzőkönyv ellenőrzési rendszerének alapjairól, s ezzel gyakorlatilag a két hétig tartó tárgyalások első megállapodása született meg.
A kedden későn szakértői szinten elfogadott irányelvek szerint azok az országok, amelyek 2008 és 2012 között nem teljesítik az üvegházhatást okozó gázok előírt csökkentési céljait, bírsággal sújthatók és nem lesz lehetőségük, hogy a továbbiakban tárgyaljanak a kibocsátási adatokról. A kötelezettségek gyakorlati megvalósulását bizottság figyelné.

Zöldszervezetek üdvözölték a döntést. "Végre történt némi előrelépés a klímatárgyalásokban" - áll a Föld Barátai nevű szervezet Indexhez is eljuttatott közleményében. Az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa szerint a megegyezés azt jelenti, hogy a végső megállapodás biztosan megszületik péntekre. Ehhez a részes országok környezetvédelmi minisztereinek hivatalos jóváhagyása szükséges.

A mostani tárgyalások alapja a július végén Bonnban elért kompromisszum az 1997-es kiotói klímavédelmi jegyzőkönyv gyakorlatba történő átültetéséről. Ennek értelmében a 38 legfejlettebb ipari állam 2012-ig üvegházhatást okozó gázkibocsátását átlag 5,2 százalékkal kell csökkentse az 1990-es szinthez képest.

Eddig egyetlen nagy ipari állam sem ratifikálta a jegyzőkönyvet. A világ teljes üvegházgáz-kibocsátásának 25 százalékát adó Egyesült Államok Bush elnök hivatalba lépése után bejelentette: mivel a kormány az amerikai gazdaságra nézve hátrányosnak tartja, nem is fogja ratifikálni a megállapodást. Ezzel megtorpanni látszott a kiotói folyamat, de az összkibocsátás 5 százalékáért felelős Japán - amely korábban az amerikai állásponttal azonosult - éppen a hétvégén jelentette be, hogy ratifikálni készül a jegyzőkönyvet. Az Európai Unió erőteljesen szorgalmazza a jegyzőkönyv életbe léptetését és szeretné elérni, hogy 2002 őszéig az érintettek ratifikálják az egyezményt.