Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A gondoltnál súlyosabb lehet a klímaváltozás

2005.01.27. 17:00
A klímakutatók reményei szerint a földi klíma bonyolult kölcsönhatásait egyszer matematikai formulákkal tökéletesen sikerülhet leírni. Brit kutatók eredményei viszont arra utalnak, hogy ez a cél meglehetős távolságra van. A lehetséges melegedés értéke az évszázad végére 11 fok is lehet.
A Föld komplex klímarendszere az eddig gondoltnál sokkal érzékenyebben is reagálhat az üvegházhatást okozó gázok egyre nagyobb légköri koncentrációjára, állítják brit kutatók a Science szaklapban közölt tanulmányukban.

Az oxfordi egyetem kutatói vizsgálataikban abból a feltételezésből indultak ki, hogy a jövőben megduplázódik az üvegházhatást okozó gázok légkörben található mennyiségének aránya. Az alkalmazott modellek erre a helyzetre 2 és 11 fok közötti hőmérsékletemelkedést jeleztek előre.

Apró igazítások

A David Stainforth vezette kutatócsoport több mint kétezer klímamodell vizsgálata után jutott a fenti következtetésre. A kutatók mostanáig abból indultak ki, hogy 2100-ig legfeljebb 5 fokos melegedés lehetséges.

A brit kutatók eljárásának különlegessége abban állt, hogy a természetes környezet tulajdonságait modellenként minimálisan megváltoztatták, tehát például igazítottak az erdők klímára vagy a világtengerekre gyakorolt feltételezett hatásán. Így a kutatócsoport rengeteg valósághű klímaváltozási forgatókönyvet állíthatott fel.

Az ENSZ szerint nem pálya

Az ENSZ klímaszámításai szerint a "valószínűtlen" besorolást kapta a földi átlaghőmérséklet több mint 5 fokos felmelegedésének esélye. Így ezt a hivatalos prognózisokból kis is hagyták.

A Stainforth vezette kutatócsoport viszont arra az eredményre jutott, hogy az ilyen szélsőséges helyzet igenis valósággá válhat. A lefuttatott 2578 szimuláció közül 108 utalt arra, hogy a hőmérsékletnövekedés 8 foknál is magasabb lehet.

Beszálltak a userek

Különleges volt a szimulációk elkészítési módja is. Szuperszámítógép híján a kutatók a Climatepredict.net projekt több mint 60 ezer civil résztvevőjének gépével dolgozhattak.

Az önkéntesek gépére telepített program az erőforrásmegosztás révén működött. A rendszer szabad kapacitását használták a szimulációs számítások futtatására, a modellek eredményei pedig az interneten jutottak el a kutatókhoz.