Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

'Reális a vita a jégkorszakról'

2004.05.14. 11:00
A mai civilizációra hirtelen lecsapó jégkorszak rémét felrajzoló aktuális hollywoodi film meglepően realista részleteket tartalmaz, állítja az egyik elismert brit tudós. Sir David King szavai szerint Nagy-Britanniában a közvéleményt már be tudták vonni a klímaváltozásról szóló vitába, de a világon máshol még sok a teendő, és így a film még nagy szolgálatot tehet.
Sir David King szerint a Holnapután (The Day After Tomorrow) címet viselő alkotás, amelyet szerdán egy zárt körű londoni vetítésen tekinthetett meg, képes lesz ráébreszteni a közvéleményt, hogy az időjárás jelentette fenyegetés égetőbb a terrorizmusnál is. Sir David ezen tézise korábban komoly vitát váltott ki.

Az amerikai katasztrófafilm azonban a brit kutató szerint túlságosan hirtelen változást jelenít meg, ahogy a tudományos indokok sem mindig valósághűek. "Örülök ennek a filmnek abból a szempontból, hogy élénkíti a globális felmelegedésről szóló vitát, és rávilágít a kormányzati cselekvés szükségességére" - idézte az Independent Sir David King szavait.

A vita az tényleg így volt

A film forgatókönyve szerint a katasztrofális klímaváltozást a karibi térségből Észak-Európa irányába tartó meleg Golf-áramlat összeomlása okozza. A film szerint ez drámai és azonnali jégkorszakot eredményez Észak-Amerikában és Európában.

Sir David szerint Roland Emmerichnek, a Függetlenség napja (Independence Day) rendezőjének új filmje pontosan megjeleníti a valódi életben lezajlott vitákat a klímakutatók és a szkeptikus politikusok között. Utóbbiak a filmből emlékeztetnek a Bush-kormányzat szakértőire, akik mindig kétkedve fogadják a klímaváltozásról szóló beszámolókat. Legutóbb a NASA körlevélben tiltotta meg a munkatársainak, hogy kommentálják a katasztrófafilmet.

"A Holnapután nyitó jelenetei bemutatják a fontosabb tudományos tényezőket, illetve a nézők megismerhetik a kérdéskör tudományos és politikai erőterét. Meglátásom szerint a klímakutatások szakértői minden további nélkül a képviselt nézetek mögé tudnak állni, ahogy a szkeptikus reakciók is tökéletesen ábrázolják a megtörtént eseményeket" - jelentette ki az elismert brit tudós.

Legfeljebb csak lassul

A klímakutatók bizonyosak benne, hogy a melegedő bolygó lelassíthatja a Golf-áramlatot, de a számítógépes modellek nem mutatják a teljes leállást. Az eredmények szerint a klímaváltozás melegebb és nem hidegebb időjárást eredményez, mondta Sir David.

A jelenlegi vélekedés szerint a klímaváltozás a Golf-áramlat lelassulását hozza. A meleg áramlat gyengülése nem ellentételezi az üvegházhatást okozó gázok hatását, így Észak-Európa időjárása várhatóan nem hidegebb, hanem melegebb lesz, véli a brit kutató.

A film néhány kritikusa szerint a történet a végletekre hajt, például Los Angelesre lecsapó tornádókat és Delhit megbénító hóvihart vizionál. Ezzel pedig veszélyesen félrevezetheti a közvéleményt a klímaváltozás valós, de messze nem ilyen drámai következményeivel kapcsolatban.

Sir David szerint azonban a közvéleményt még messze nem érdekli a szükséges mértékben a probléma, így helye van az ébresztőnek. Szavai szerint Nagy-Britanniában a közvéleményt már be tudták vonni a klímaváltozásról szóló vitába, de a világon máshol még sok a teendő, így a film még nagy szolgálatot tehet.

Amikor megállt a Golf-áramlat

Geoff Jenkins, a brit meteorológiai szolgálat klímakutató központjának munkatársa szerint a Golf-áramlat 11 ezer éve teljesen leállt, miután az olvadó jégmezők édesvize elárasztotta az Atlanti-óceánt. "Ezek a jégrétegek ma már nem léteznek Kanadában, így effajta átbillenés már nem következhet be" - jelentette ki Jenkins.

Szerinte senki nem gondolhatja, hogy a filmen ábrázolthoz hasonlóan új jégkorszakba süllyedhet a világ. A legrosszabb esetben általánosan melegedő Földről beszélhetünk, miközben az Észak-Atlanti térség ebben kissé lemarad, véli a klímakutató.

Sir David elismeri, hogy a film készítői korlátok között dolgozhattak. A történetben évtizedek vagy évszázadok eseményeit például néhány hetes időszakra kényszerültek sűríteni. De a közvéleményben és a politikai elitben, beleértve természetesen az amerikait is, derengenie kell már, hogy a kutatók nem tréfából beszélnek a klímaváltozásról.