Olivér
4 °C
8 °C

Óvatos volt az ENSZ klímajelentése

2007.05.11. 16:00
A NASA Goddard Institute munkatársai szerint az Egyesült Államok keleti partvidékének átlaghőmérséklete nagyobb mértékben emelkedik, mint azt az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottsága becsülte.

A februárban közzétett jelentés készítésekor az Intergovermental Panel on Climate Change (ICPP) szakemberei hat lehetséges forgatókönyvet vettek figyelembe a hőmérséklet alakulásának becslésére. A legoptimistább 1,8 fokos növekedést jósolt 2100-ra, a legrosszabb pedig 4 fokos emelkedéssel számolt. Ez utóbbi esetében nagy volt a bizonytalansági intervallum - 2,4 és 6,4 Celsius-fok közötti -, de a legvalószínűbb érték a 4 fok volt.

Leonard Druyan, a Goddard Institute munkatársa viszont azt nyilatkozta a New Scientistnek, hogy ha a szennyezőanyag-kibocsátás a jelenlegi ütemben, vagyis évente 2 százalékkal nő, az Egyesült Államok keleti részén a hőmérsékletnövekedés 5,5 fok lesz.

Alulbecsült hatások

Druyan és kollégái megvizsgálták a számítógépes modelleket, hogy kiderítsék, mennyire hatékonyak a felmelegedés előrejelzésében. Arra jutottak, hogy sok közülük olyan időszakok időjárási viszonyait veszi alapul, amikor kiugróan sokszor esett, és emiatt alulbecslik a várható hőmérsékletnövekedést. Az egyik ilyen modell például abból indul ki, hogy a nyári napok 70 százalékán esik az eső, ami valószínűleg túl magas arány.

Nagy lesz a hőség

"Elképzelhető, hogy a jövőben rendkívül forróak lesznek a nyári napok, különösen akkor, ha az átlagnál kevesebb lesz a csapadék"- mondta el Barry Lynn, a kutatás vezetője.

Az eredmények alapján egyes területek átlaghőmérséklete 2080-ban 32 Celsius-fok lesz a kilencvenes évekre jellemző 26 fok helyett A szárazabb időszakokban, júliusban és augusztusban pedig a legmagasabb napi hőmérséklet 37,8 és 43,3 fok között alakulhat az olyan nagyvárosokban, mint Chicago, Washington vagy Atlanta.

Ezek az értékek néhány fokkal magasabbak az ICPP előrejelzésénél, ami arra utal, hogy ebben a kérdésben túl óvatos a jelentés, vonták le a következtetést a kutatás résztvevői.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?