Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Hétszáz éve nem volt ilyen meleg ősz és tél Európában

2007.06.21. 15:25
A Berni Egyetem munkatársai szerint utoljára 1289-ben volt olyan meleg az őszi-téli időszak, mint 2006-ban. Mindkét évben szokatlan dolgok történtek.

Európában a hőmérsékleti értékek megfigyelése és feljegyzése több évszázados múltra tekint vissza. Az angolok például még az 1659-es év adataival is rendelkeznek, a korábbi időszakok hőmérsékleteiről pedig a korabeli dokumentumok és naplók tüzetes átvizsgálása ad képet.

"Az egyházi emberek és az orvosok naplót vezettek, és általában az éghajlattal és az időjárással kapcsolatos észrevételeiket is lejegyezték. Ezt az információt a klímatörténészek értelmezni tudják, és képesek lefordítani hőmérsékleti értékekre" - magyarázta a New Scientistnek Jürg Luterbacher berni klimatológus, aki együttműködött az említett klímatörténészekkel, hogy összehasonlíthassák a régebbi és a mostani adatokat.

Korai virágzás

Ha külön-külön vesszük az elmúlt év őszi és téli időszakát, akkor azok valószínűleg csak az elmúlt 500 évet tekintve voltak a legmelegebbek. De még ennél is ritkábban kerül sor arra, hogy két ilyen meleg időszak egymást kövesse; utoljára 1289-ben volt rá példa.

Abban az évben a közép- és nyugat-európai emberek feljegyzéseket készítettek a számukra különösen szokatlan eseményekről. Ilyen volt például az, hogy epret ehettek karácsonykor, vagy hogy a virágok január közepén nyíltak, a bécsi gyümölcsfák pedig úgy virágoztak, mintha csak május lett volna.

Hasonlóan furcsa dolgok történtek most is: 2007 tavaszán a mogyoróbokrok és a hóvirágok harminc nappal korábban virágoztak ki Németországban, mint az elmúlt 50 évben valaha, a svájci vadgesztenyefák pedig a szokásos egy alkalom helyett kétszer borultak virágba.

Emberi tényező?

Luterbach szerint 1289 kiugróan magas hőmérsékleti értékei egy hatalmas trópusi vulkánkitörésnek voltak köszönhetőek, de az elmúlt néhány évben nem történt hasonló. Ő és kollégái úgy gondolják, hogy a 2006/2007-es időszak rekordját a Nyugat-Afrika felől felfelé áramló meleg levegő okozta.

A kutató ugyanakkor arra is rámutatott, hogy nehéz lenne megmondani, a globális felmelegedés okolható-e a mostani jelenségért. Hogy kiderítsék, Luterbach és kollégái számítógépen fogják modellezni, akkor is ilyen magas lett volna-e a hőmérséklet, ha nem növekedett volna nagymértékben az üvegházhatású gázok kibocsátása.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft