Ágnes
-1 °C
2 °C

Európa veszélyesen felmelegedhet

2004.08.19. 10:10
Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) 'Az európai klímaváltozás hatásai' című tanulmányban foglalta össze az elkövetkező évtizedekben várható időjárási változásokat, és egyben felhívta az európai lakosok figyelmét az elővigyázatosságra. Az EAA előrejelzése szerint kevesebb, mint ötven évünk maradt arra, hogy tegyünk a klímaváltozással járó fenyegetettség ellen.
A EAA közleménye szerint az európai lakosságnak meg kell tanulnia együtt élni a klímaváltozással, és ezzel párhuzamosan csökkenteniük kell a környezetre káros tevékenységeket.

Nagyobb lesz a melegedés Európában

A klímaváltozással foglalkozó, kormányok közötti bizottság feltételezése szerint az átlaghőmérséklet globálisan 1,4 és 5,8 Celsius-fokkal növekszik 2100-ra, az 1990-es értékekhez képest. Az EEA szerint Európában még ennél is rosszabb a helyzet, a közeljövőben akár 6,3 fokkal emelkedhet az átlaghőmérséklet.

Az Európai Unió állásfoglalása szerint a világnak fel kellene lépnie annak érdekében, hogy a hőmérséklet ne emelkedjen az 1990-ben megállapított átlagos értéknél két fokkal magasabbra, ugyanis az a legmagasabb, még elviselhető hőmérsékleti szint. Az EEA jelentése szerint azonban "a jelenlegi időjárási trend azt mutatja, hogy 2050 körül a hőmérséklet eléri ezt a kritikus értéket."

A 2003-ban jelentkező hőhullámok miatt a dél-európai termőföldeken a korábbinál közel egyharmaddal kevesebb terményt arattak, és az alpesi gleccserek össztömegének egytizede elolvadt.

"Európának erőfeszítéseket kell tennie az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása ellen. Ráadásul a vizsgálatunkból az is kiderült, hogy földrészünkön pontos stratégiára van szükség, de nem elég a globális fellépés, regionális, nemzeti és helyi szinten is lépéseket kell tenni ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjunk az időjárási változásokhoz" - nyilatkozta a BBC-nek Jacqueline McGlade professzor, az EEA igazgatója.

Az óra ketyeg

McGlade hozzátette: "A jelentés szerint ha így megy tovább, kevesebb, mint ötven évünk van, mielőtt ismeretlen és talán veszélyes körülményekkel kell szembesülnünk". Az adatok szerint az emberi tevékenység a fő üvegházgázok egyikének, a szén-dioxidnak a koncentrációját 34 százalékkal emelte meg az iparosodás előtti korhoz képest.

Ahhoz, hogy az EU célját, a két foknál kisebb hőmérsékletemelkedést megvalósíthassák, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását "jelentősen csökkenteni kell", áll a jelentésben. Majd hozzáteszi: "a hőmérsékletemelkedés várhatóan folytatódik, és nő a 21. század folyamán". Az EEA hangsúlyozza, hogy a klímaváltozást hosszú idő alatt lehet csak lelassítani, számos érintett gáz lassú bomlása miatt.

"Még ha a társadalom a következő évtizedekben jelentősen csökkenti is az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, a klíma tovább fog változni az elkövetkező évszázadokban" - áll a jelentésben.