Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Blair szerint környezeti katasztrófa fenyeget

2004.09.14. 21:42
Apokaliptikus, már egy nemzedéknyi időn belül valószínű éghajlatváltozásokat jósolva támasztotta alá kedd esti beszédében a brit kormányfő a fejlett ipari világ sürgős intézkedéseinek szükségességét, kilátásba helyezve, hogy ha kell, a brit kormány új atomerőművek építését is fontolóra veszi a károsanyag-kibocsátás csökkentése céljából.
Tony Blair üzleti vezetők előtt tartott nagyszabású beszédében kijelentette: Nagy-Britannia, amikor jövőre egyszerre tölti be az Európai Unió és a hét legfejlettebb ipari demokrácia, valamint Oroszország alkotta G8 országcsoport elnöki tisztségét, a környezetvédelmet fogja megtenni a két elnöki időszak fő tematikájává, és új G8-megállapodást akar tető alá hozni konkrét cselekvési programokkal.

Blair kijelentette: jóllehet a Nyolcak adják a felmelegedést okozó globális hulladékgáz-kibocsátás 50 százalékát, a megelőzésbe be kell vonni olyan rendkívüli energiaigényű országokat is, mint Kína és India.

A brit kormányfő alig burkolt bírálattal illette legfőbb szövetségesét, az Egyesült Államokat, felidézve, hogy az amerikai szenátus már évekkel ezelőtt 97:0 arányban vetette el az üvegházgázok kibocsátásnak visszafogásáról rendelkező kiotói egyezség ratifikálását. - Kétlem, hogy ez az arány azóta radikálisan módosult volna - mondta a miniszterelnök.

Blair szerint Nagy-Britannia mindazonáltal bebizonyította, hogy a károsanyag-kibocsátás meredek csökkentése mellett is fenntartható az erőteljes gazdasági növekedés. A kormányfő által idézett adatok szerint a brit gazdaság teljesítménye 1990-2002 között összesen 36 százalékkal nőtt, s ugyanezen idő alatt az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása 15 százalékkal csökkent.

Tony Blair kijelentette ugyanakkor: a brit kormánynak nem szabad kizárnia új nukleáris erőművek építését, ha ez válik szükségessé a széndioxid-kibocsátás visszafogását célzó tervek teljesítéséhez.

A kedden napvilágot látott tudományos számítások szerint Nagy-Britanniának a következő 50 évben akár 45 új reaktorra is szüksége lehet, he energiaigényét "tiszta" energiaforrásokból akarja kielégíteni.

Tony Blair szerint az eddig feljegyzett tíz legmelegebb év mindegyike 1990 után volt, és az elmúlt egy évszázadban az átlagos világhőmérséklet 0,6 fokkal emelkedett, ami az északi félteke legdrasztikusabb éghajlat-melegedése több mint ezer éve.

A tengerszint 2100-ra 88 centiméterrel emelkedik, mintegy 100 millió ember lakhelyét fenyegetve. Csak Európában a 2002-es áradások 16 milliárd dollár kárt okoztak. A tavalyi európai hőhullám 26 ezer ember idő előtti halálához vezetett, és 13,5 milliárd dollár kárt okozott.

Az ilyen nyarak történelmi adatok szerint korábban 800 évente egyszer fordultak elő, de az előrejelzési modellek szerint 2040-re minden második év még 2003-nál is melegebb lesz, idézte a tudományos adatokat a brit kormányfő.