Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A munkahét befolyásolja az időjárást

2003.09.27. 12:13
Néhány kutató szerint az időjárásváltozás összefüggésbe hozható a munkahét világszerte alkalmazott rendszerével, ahol öt munkanapot két pihenőnap követ. Mindez erősen alátámasztja azt a feltételezést, mely szerint az emberi tevékenységek nagy hatással vannak a klímaváltozásra.
A Proceedings of the National Academy of Sciences hasábjain publikált tanulmány szerint a napi hőmérsékletingadozás heti ciklusonként, közvetlenül az emberi tevékenység hatására változik. Piers Forster és Susan Solomon, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) munkatársai azokat az adatokat elemezték, amelyet a világban található szárazföldi mérőállomások az utóbbi negyven évben gyűjtöttek össze.

A városokban más

A kutatók a több mint tízezer állomás által rögzített adathalmazból kiszámolták a naponkénti legmagasabb nappali hőmérséklet és a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet különbségét, az úgynevezett naponkénti hőmérsékleti tartományt (DTR). A kutatók megállapították, hogy az Egyesült Államokban az állomások több mint 35 százalékánál jelentős különbség volt a hétvégi DTR és a hétköznapi DTR között, írta a Scientific American

Néhány városban (különösen a tengerpartok mentén) a hétvégeken magasabb volt a DTR, mint hétköznap, ugyanakkor a kontinens középső területein ennek az ellenkezőjét tapasztalták. Forster és Solomon szerint Észak-Amerikán kívül sokkal kisebb volt a "hétvégi hatás".

Nem természetes

A tudósok megpróbálták kitalálni, hogy a hőmérséklet esetleg 28 napos ciklusonként (ami a Hold befolyására utalna), vagy véletlenszerűen változik-e, de a kutatók semmit sem találtak, szerintük kizárólag heti ciklusokról van szó. Mivel a természetben nagyon ritkán fordulnak elő heti ciklusok találni, a megfigyelt ingadozást nagy valószínűséggel az emberi tevékenység okozza.

A kutatók szerint a hétvégi hatás elsősorban az atmoszférában megtalálható aeroszolokkal van összefüggésben, de más szennyező folyamatokat sem lehet kizárni. A szerzők szerint az adatok alátámasztják azt az álláspontot, mely szerint az ember tevékenység által okozott szennyezőanyag-kibocsátás fontos szerepet játszik a klímaváltozásban.