Alfréd
-2 °C
2 °C

Klímatőzsde indulhat az EU-ban

2001.10.26. 08:46
Az Európai Unió legfelsőbb adminisztratív testülete, az Európai Bizottság javaslatot tett a világ első "szennyezési tőzsdéjének" felállítására, mely 2005-től kezdődően az ENSZ terveivel összhangban, az USA által nem ratifikált kiotói egyezmény alapján leszoríthatná az EU szennyezőanyag-kibocsátását.
A bizottság szándékában áll, hogy még a johannesburgi 2002-es környezetvédelmi konferencia előtt elérje a 15 EU tagállamnál a kiotói egyezmény ratifikálását. A nemzetközi konferencián kialkudott és az idén megerősített kiotói jegyzőkönyv a globális felmelegedést okozó üvegházhatás lassításáért száll síkra.

Három éven belül indulhat a klímatőzsde

"Nincs vesztegetni való időnk a klímaváltozás elleni küzdelemben" - jelentette ki a bizottság ülését követő sajtótájékoztatóján Margot Wallstrom környezetvédelmi főbiztos. A Reuters szerint a bizottság javaslatokat fogadott el a szennyezési kvóták adásvételéről 2005-től kezdődően, illetve az új légszennyezési határértékekről.

"A szennyezési tőzsde rendszere fontos mérföldköve lehet az EU kiépülő stratégiájának, hogy a költségek leghatékonyabb felhasználásával csökkenhessenek a kibocsátások" - mondta Margot Wallstrom.

Idén júliusban 180 állam képviselői Bonnban megállapodtak arról, hogy a kiotói egyezményt változatlan formában hajtják végre, annak ellenére, hogy a világ legnagyobb szennyezője, az Egyesült Államok nem ratifikálja a jegyzőkönyvet.

Meghatározzák az erőművek szennyezési kvótáit

Az Európai Bizottság tervei, melyek az ENSZ klímaszakértőinek jövő héten kezdődő marokkói megbeszélései előtt kerültek nyilvánosságra, azt tartalmazzák, hogy a tagállamok 2005-től szennyezési engedélyeket adhatnának ki a 4-5 ezer legfontosabb európai szennyezőnek, a nagy gyáraknak és erőműveknek.

A szennyezőknek minden évben rendelkezniük kell a megfelelő kvótákkal, hogy fedezhessék az üvegházhatást okozó gázok, például a széndioxid-kibocsátásukat. Ha ezt elmulasztják, megbüntetik őket. Ezenfelül a tagállamok egyre lejjebb szorítják az összkibocsátást, csökkentve a kiadott engedélyek számát.

A nagy szennyező kvótát vásárolhat

Ezzel párhuzamosan berendezik az engedélyek szabadpiacát. Egy túl nagy szennyezést produkáló széntüzelésű erőmű tulajdonosai például megvásárolhatják egy fémmegmunkáló üzem engedélyeinek egy hányadát, miután az tiszta energiát használó beruházásokkal megtakarítást ért el. A 2007-ig tartó bevezető periódus után a bizottság új szabályokat állít fel a kibocsátások engedélyezésére.

A kibocsátási kvótákkal való kereskedést éppen az USA szorgalmazta, a Bush-kormány hivatalba lépése előtt. Bush aztán arról beszélt, hogy a kiotói egyezmény ártana az amerikai gazdaságnak, és versenyhátrányt jelentene a fejlődő országokkal, például Kínával szemben.

Csökkentik az üvegházgázok kibocsátását

A kiotói vállalások alapján az EU 1990 és 2010-12 között nyolc százalékkal tervezi csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Ha a világon nem csökken a szennyezés, a tudósok növekvő átlaghőmérsékletet, pusztító viharokat és árvizeket, illetve az olvadó sarki jégtakaró miatt emelkedő tengerszintet jeleznek előre.

Az EU-tagállamok a legjobb úton haladnak, hogy teljesítsék a kiotói célokat: 1990 és 1999 között a kibocsátás 4 százalékkal csökkent. Az USA nagyobb költségekkel néz szembe, mert a szennyezés 1990 óta folyamatosan növekszik. Az Európai Bizottság úgy becsüli, 2010-ben a kiotói határértékek betartása az EU-ban a GDP 6-30 ezrelékét kitevő összegbe kerül majd.