Sára, Márió
2 °C
6 °C

Átverés a klónbébi

2003.01.07. 09:33
Michael Guillen újságíró, aki a DNS-vizsgálat elvégzését felügyelné a világ első klónbébijén, elképzelhetőnek tartja, hogy az egész ügy csak megtévesztés, a hírt bejelentő raeliánus szekta önreklámja.
Az ABC televízió volt tudományos szerkesztője hétfőn közölte, hogy felfüggesztette a tervezett vizsgálatot célzó fáradozásait. A vizsgálat elvégzésére összeállította ugyan a szakértői csapatot, de nem tudják felvenni a kapcsolatot az állítólagos családdal és így nem tudják ellenőrizni azt az állítást, hogy klónozott bébi született. "Más szóval teljes mértékben lehetséges, hogy a Clonaid cég bejelentése gondosan kidolgozott szemfényvesztés, amivel sajtónyilvánosságot biztosítanak a raeliánus szektának." Guillen jelezte, hogy ha mégis lehetőség nyílna DNS-minta vételére, akkor a szakértők elvégzik a szükséges tesztet.

A klónozást végző Clonaid cég szerint a vizsgálathoz a szülők nem járulnak hozzá. A raeliánus szekta által alapított Clonaid december 27-én jelentette be, hogy megszületett a világ első klónozott bébije, akit Évának (Eve) neveztek el. A szektavállalat szóvivője, Brigitte Boisselier január 4-én bejelentette, hogy egy európai országban újabb klónozott csecsemő jöttt világra, majd még januárban további három következik. A raeliánus szekta hittételei szerint az embereket földön kívüli lények teremtették önmaguk klónozásával.

Guillen hangsúlyozta, hogy nincsen kapcsolata a Clonaid céggel, de régóta szeretne dokumentumfilmet készíteni a klónozásról e cég munkája alapján. A The New York Times értesülése szerint Guillen hónapokkal ezelőtt megpróbálta eladni az első klónozott bébi sztorijának kizárólagos közlési jogát a főbb televíziós hálózatoknak, de ajánlatát sorra visszautasították.