Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

Dolly atyja emberi embriókat klónozhat

2005.02.09. 00:21
A gyógyászati célú klónozásnál az emberi petesejtből eltávolítják a sejtmagot és a páciens testéből származó sejt magjával helyettesítik. Ian Wilmut az idegrendszert megtámadó súlyos betegség áldozatainak sejtjeit klónozná.
Dolly, a klónbárány létrehozója mostantól emberi embriókat is klónozhat. Az erre vonatkozó engedélyt kedden adta ki az illetékes brit hatóság Ian Wilmut genetikusnak.

Gyógyászati célú klónozásra Nagy-Britanniában ez lesz az első példa azóta, hogy Newcastle-ben dolgozó kutatók 2001-ben inzulint termelő sejtekkel kezdtek kísérleteket.

Előjönnek az őssejtek

A gyógyászati célú klónozásnál az emberi petesejtből eltávolítják a sejtmagot és a páciens testéből származó sejt magjával helyettesítik. A petét ezt követően mesterségesen stimulálják, hogy az embrió tovább fejlődhessen.

Ebből a kutatók aztán őssejteket próbálnak kinyeri, amelyek egyik lényeges tulajdonsága, hogy az emberi test bármely sejttípusává képesek fejlődni.

Stephen Hawking betegsége

Roslin intézetben dolgozó Ian Wilmut és Christopher Snow, a londoni pszichiátriai intézet kutatója azt tervezik, hogy az idegrendszert megtámadó súlyos betegségben, amiotróf laterális szklerózisban szenvedő betegek sejtjeit klónozzák.

A testi sejtekből kitenyésztett embriókon a kutatók azt vizsgálják majd, hogyan fejlődik ki a betegség. A fenti kórban szenved például Stephen Hawking fizikus, aki évek óta mozgásképtelen, és már beszélni sem tud, az agya viszont kitűnően működik.