Árpád
-2 °C
3 °C

Beteg embriókat klónozna egy ausztrál cég

2002.03.11. 08:39
Az ausztrál Stem Cell Sciences azt tervezi, hogy még ebben az évben örökletes betegségben szenvedő emberi embriókat fog klónozni. A sanghaji 2-es számú orvosi egyetemen eközben azt állítják, őssejteket nyertek ki hibrid embriókból, melyeket emberi sejtekből és nyulak petesejtjéből hoztak létre.
Sokkal könnyebb az örökletes betegségek kutatása, ha az adott betegségben szenvedő embriót klónoznak - jelentette ki a News.com.au híroldalnak nyilatkozva Peter Mountford, a Stem Cell Sciences ügyvezető igazgatója.

A Dolly bárány esetében is alkalmazott eljárás bizarr változatát a vállalat már szabadalommal védette le. A Stem Cell Sciences a klónozással a genetikailag determinált betegségeket kutatná.

Örökletes betegségben szenvedőket klónoznának

Mountford szerint a kiinduló sejteket genetikai betegségben szenvedő emberek adhatnák, hogy létrehozhassák az örökletes elváltozásokkal rendelkező embriókat. A szabadalmi oltalom alatt álló klónozási eljárás során emberi sejtek magját állati sejtekbe vagy mesterséges megtermékenyítések után megmaradt "felesleges" petesejtekbe ültetnék. A befogadó sejt eredeti örökítőanyagát eltávolítják, hogy fejlődésnek indulhasson a klónozott embrió.

Az eljárás lehetővé tenné, hogy az egyes betegségtípusokon gyógyszerek millióit kipróbálják - állítja Mountford. Bár a klónozott embrió elméletileg a sejtdonor kései "ikertestvérévé" fejlődhetne, az igazgató véleménye szerint teljesen valószínűtlen, hogy ezt egyetlen ausztrál orvos is megkockáztatná.

"Ez botrányt okozna" mondta Mountford, akit most leginkább a kutatási projekt helyszínének kiválasztása foglalkoztat. Ez ügyben Ausztrália és Nagy-Britannia jöhet szóba, a két lehetőség közül márciusban választanak.

Ausztráliában még nem szabályozták az orvosi célú emberi klónozás jogi helyzetét. Nagy-Britanniában engedélyezik a klónozást, de szigorú korlátozások vannak érvényben.

Több tucat klónozott kínai embrió

Kínai kutatók azt állítják, hogy komoly előrelépést tettek a humán klónozás területén. A létrehozott több tucat embrióból már kinyerhetők az őssejtek.

A kutatások célja nem a donor másodpéldányának létrehozása, hanem a genetikailag azonos sejtek illetve szövetek tenyésztése átültetési és kutatási céllal. A kínai kutatók még nem számoltak be a munkájukról egyik neves szakmai folyóiratban sem, de Lu Guangxiu a Wall Street Journalnak nyilatkozva beszámolt néhány részletről.

Szakértők szerint a Xiangya klinikán kívül további 3-4 kínai laboratórium is hasonló előrehaladott kísérleteket végez. A sanghaji 2-es számú orvosi egyetemen például azt állítják, őssejteket nyertek ki hibrid embriókból, melyeket emberi sejtekből és nyulak petesejtjéből hoztak létre.

A Connecticut egyetemen dolgozó egyik kínai származású klónozási szakértő arról számolt be, hogy tudomása szerint Kínában komoly eredményekkel, hosszú ideje folynak a kísérletek.

Kevés országban tilos az emberklónozás

A bejelentés nyomán sok klónozási szakértő olyan aggodalmának adott hangot, hogy míg az USA-ban és Nagy-Britanniában politikai és etikai megfontolásokból gúzsba kötik a kutatókat, kollégáik a világon máshol szabadon tevékenykedhetnek.

"Ez a tény kihúzza a talajt azon érvelés alól, miszerint a törvényi korlátozásokkal megakadályozhatjuk a klónozási technológia fejlődését" - jelentette ki a New Scientistnek Robert Lanza, az amerikai Advanced Cell Technology (ACT) munkatársa.

Lu és kutatótársai azt állítják, hogy az embrióik 200 sejtből álló szedercsírává fejlődtek, melyekből már kinyerhetők az áhított őssejtek. Lanzát nem lepi meg, hogy a kínai konkurencia ilyen előrelépést tett. Az ACT eddigi legsikeresebb embriója mindössze 19 sejtig vitte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?