Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Felháborodás és kételkedés
Zavos emberklón-bejelentése nyomán

2004.01.18. 09:15
Rendkívüli felháborodást keltett brit tudományos és politikai körökben a világ első, anyaméhbe beültetett klónozott emberi embriójáról tett hétvégi londoni bejelentés, amelyet több szakértő meg is kérdőjelezett.
A bombát egy ciprusi születésű amerikai orvosprofesszor, Panos Zavos robbantotta szombat délutáni londoni sajtóértekezletén. Zavos azt mondta: két hete egy 35 éves asszony Pótalkatrészként használt sejtek?

Zavos doktor és brit kutatási partnere a sajtóértekezleten azonban bejelentette, hogy a klóntechnika további alkalmazását is tervezi. Ennek alapján egy-egy embriót a fejlődés korai szakaszában kettéválasztanának, az egyik félből rendes magzat fejlődne ki az anya méhében, a másikat lefagyasztanák, és gyógyító célú őssejtforrásként használnák a megszületett gyermek esetleges genetikai rendellenességeinek vagy egyéb betegségeinek, sérüléseinek kezelésére.

A világ legismertebb klónozott élőlénye a Dolly nevű bárány volt. Dollyt 1997-ben állították elő a skóciai Roslin kutatóintézet tudósai, tavaly februárban azonban altatással jobblétre szenderítették, mivel előrehaladott, gyógyíthatatlan tüdőbetegségben szenvedett. Már 1999-ben észrevették, hogy Dolly szervezetének sejtjei a természetes úton nemzett egyedek sejtjeinél gyorsabban öregednek. A kitömött klón az edinburgh-i Királyi Múzeumban tekinthető meg tavaly április óta.

Brit szakértők szerint az eddigi állatkísérletekben létrehozott klónegyedek jelentős hányada rendellenességekkel jött világra.