Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Macskaklónozás tízmillióért

2004.04.28. 16:13
Egy kaliforniai cég új szolgáltatást indított: a vállalat ötvenezer dollárért (tíz és félmillió forint) házi kedvenceinket klónozza.
A Genetic Savings & Clone vállalat bejelentése szerint, a klónprogram májusban indul. Mivel öt állattulajdonos már jelentkezett, a tervek szerint novemberre megszülethetnek az első klónmacskák, írta a BBC.

Luo Hawthorne a cég vezérigazgatója elmondta, hogy három alkalmazott macskáját már elkezdték klónozni. A sikeresen lemásolt állatokat az Amerikai Állatorvosok Szövetségének konferenciáján mutatják be jövőre.

A Genetic Savings régóta foglalkozik klónozással. A világ első klónmacskáját a Texas A&M Egyetemmel közösen hozta létre a cég, az állat jelenleg két éves.

Csökken a hibaarány

A másodpéldányos macskákból több mint nyolcvan is készült, mire a megfelelő eljárást megtalálták. A cég állítása szerint az általuk használt új technikával a hibaarány tízedére csökkent. A teljes folyamat - a klónozás, a terhesség és az elválasztási időszak - megközelítőleg hat hónapig tart.

A cég előre felhívja a leendő ügyfeleinek a figyelmét, hogy újszülött állatot, nem pedig teljesen kifejlett "másolatot" szállít.

Reklamálni is lehet

Curt Youngs, az Iowai Egyetem professzora attól tart, hogy néhány ember elégedetlenkedni fog: a klónozott állat nem az elvesztett kedvenc reinkarnációja lesz, mivel természetükben és viselkedésükben is különbözni fognak. A texasi egyetemen létrehozott klónmacska bundájának mintázata például eltért a genetikai anyjáétól.

A cég ígéretet tett arra, hogy akik nem elégednek meg a klónozott állattal, azoknak a pénzt visszafizetik, és a félresikerült kedvencnek új otthont keresnek. A Genetic Savings az esetleges későbbi klónozásokhoz kilencszáz dollárért vállalja az állatok szövetmintáinak raktározását is.

Egyelőre nem tiltják

Az állatklónozás az USA-ban jelenleg legális. A törvényhozók az üzletszerű klónozással azonban még nem foglalkoztak. Ugyanakkor tavaly egy kaliforniai cégnek már megtiltották, hogy genetikailag módosított, fluoreszkáló zebrahalakat árusítson.

A Genetic Savings nem aggódik: a legszigorúbb szabványok szerint dolgoznak, és bíznak benne, hogy a megfelelő szabályozásokkal kiszűrhetők a szélhámosok. A cég becslései szerint a következő öt évben több mint ezer klónozást hajtanak majd végre, és így az árak is csökkenhetnek: a macskákat várhatóan tíz, míg a kutyákat húszezer dollárért vállalják majd.