Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Antinori három klónbébiről tud

2002.04.25. 13:10
Severino Antinori nőgyógyász az olasz televítiónak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a világon jelenleg három nő hord klónozott magzatot a méhében. A nőgyógyász azt is tudni véli, hogy több országban is - így Kínában és az Egyesült Államokban - folyamatban vannak emberi klónozási kísérletek, sőt, a távol-keleti országban nyolc embriót is létrehoztak ilyen formában, de egyiket sem ültették be női szervezetbe.
Severino Antinori, a humán klónozással kapcsolatos nézeteiről és kísérleteiről elhíresült olasz kutató szerdán egy televíziós beszélgetős műsorba betelefonálva elmondta, hogy a világon jelenleg három nő hord klónozott magzatot a méhében - tudósított az MTI. A terhes nők közül kettő a volt Szovjetunió meg nem nevezett államaiban, egy pedig valamelyik iszlám országban lakik, a magzatok hat és kilenc hét közöttiek. Antinori tagadta, hogy közvetlenül részt vett volna a kísérletekben, illetve nem kívánta kommentálni korábbi kijelentését, mely szerint klónbébivel terhes a steril párok számára indított programjában részt vevő több ezer nőnek az egyike.

Nem hisznek neki

Severino Antinori
A korábbi, nagy felzúdulást keltő bejelentését Antinori az angol nyelvű, az Egyesült Arab Emirátusokban megjelenő lapban, a Gulf News-ban tette április 3-án. Számos tudós ezt elítélően és kritikusan fogadta, és olyan vélemények is napvilágot láttak, mely szerint pusztán reklámfogásról lehetett szó. Girolamo Sircha olasz egészségügyi miniszter akkor a La Stampa című lapnak úgy nyilatkozott, hogy az ilyen terhesség "orvosi tekintetben ugrás az ismeretlenbe, jogilag teljesen törvénytelen, morális szempontból pedig aberráció". Riccardo Pedrizzi jobboldali szenátor kijelentette: reméli, hogy csak "Antinori doktor sokadik, bár rosszízű reklámleleményéről van szó".

"Dacára egyes önjelölt klónozási szakértők előrelépésről szóló állításainak, nincs olyan tudományos bizonyíték, amely igazolná az emberi klónozással folytatott kísérleteket" - hangoztatta a hó elején William Keye, az Amerikai Szaporodástudományi Társaság (ASRM) elnöke. A nőgyógyász ennek ellenére a szerdai tévés beszélgetésben azt mondta, hogy tudomása szerint több országban is - így Kínában és az Egyesült Államokban - folyamatban vannak emberi klónozási kísérletek, sőt, a távol-keleti országban nyolc embriót is létrehoztak ilyen formában, de egyiket sem ültették be női szervezetbe.

Genetikai átprogramozás

A műsor végén Antinori fontos szakmai pontosítást látott szükségesnek. Szerinte nem helyes klónozásról beszélni, inkább a "genetikai átprogramozás" a megfelelő kifejezés. Ez azt jelenti ugyanis, hogy a születendő gyermek genetikai örökségének 85 százaléka az apáé, 15 százaléka pedig az anyáé. Antinori szerint ezzel az eljárással sok házaspár helyzetén lehetne segíteni. A nőgyógyász említést tett egy felmérésről, amely állítólag arról tanúskodik, hogy a terméketlen párok 92 százaléka híve a már említett "genetikai átprogramozásnak".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!