Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Antinori három klónbébiről tud

2002.04.25. 13:10
Severino Antinori nőgyógyász az olasz televítiónak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a világon jelenleg három nő hord klónozott magzatot a méhében. A nőgyógyász azt is tudni véli, hogy több országban is - így Kínában és az Egyesült Államokban - folyamatban vannak emberi klónozási kísérletek, sőt, a távol-keleti országban nyolc embriót is létrehoztak ilyen formában, de egyiket sem ültették be női szervezetbe.
Severino Antinori, a humán klónozással kapcsolatos nézeteiről és kísérleteiről elhíresült olasz kutató szerdán egy televíziós beszélgetős műsorba betelefonálva elmondta, hogy a világon jelenleg három nő hord klónozott magzatot a méhében - tudósított az MTI. A terhes nők közül kettő a volt Szovjetunió meg nem nevezett államaiban, egy pedig valamelyik iszlám országban lakik, a magzatok hat és kilenc hét közöttiek. Antinori tagadta, hogy közvetlenül részt vett volna a kísérletekben, illetve nem kívánta kommentálni korábbi kijelentését, mely szerint klónbébivel terhes a steril párok számára indított programjában részt vevő több ezer nőnek az egyike.

Nem hisznek neki

Severino Antinori
A korábbi, nagy felzúdulást keltő bejelentését Antinori az angol nyelvű, az Egyesült Arab Emirátusokban megjelenő lapban, a Gulf News-ban tette április 3-án. Számos tudós ezt elítélően és kritikusan fogadta, és olyan vélemények is napvilágot láttak, mely szerint pusztán reklámfogásról lehetett szó. Girolamo Sircha olasz egészségügyi miniszter akkor a La Stampa című lapnak úgy nyilatkozott, hogy az ilyen terhesség "orvosi tekintetben ugrás az ismeretlenbe, jogilag teljesen törvénytelen, morális szempontból pedig aberráció". Riccardo Pedrizzi jobboldali szenátor kijelentette: reméli, hogy csak "Antinori doktor sokadik, bár rosszízű reklámleleményéről van szó".

"Dacára egyes önjelölt klónozási szakértők előrelépésről szóló állításainak, nincs olyan tudományos bizonyíték, amely igazolná az emberi klónozással folytatott kísérleteket" - hangoztatta a hó elején William Keye, az Amerikai Szaporodástudományi Társaság (ASRM) elnöke. A nőgyógyász ennek ellenére a szerdai tévés beszélgetésben azt mondta, hogy tudomása szerint több országban is - így Kínában és az Egyesült Államokban - folyamatban vannak emberi klónozási kísérletek, sőt, a távol-keleti országban nyolc embriót is létrehoztak ilyen formában, de egyiket sem ültették be női szervezetbe.

Genetikai átprogramozás

A műsor végén Antinori fontos szakmai pontosítást látott szükségesnek. Szerinte nem helyes klónozásról beszélni, inkább a "genetikai átprogramozás" a megfelelő kifejezés. Ez azt jelenti ugyanis, hogy a születendő gyermek genetikai örökségének 85 százaléka az apáé, 15 százaléka pedig az anyáé. Antinori szerint ezzel az eljárással sok házaspár helyzetén lehetne segíteni. A nőgyógyász említést tett egy felmérésről, amely állítólag arról tanúskodik, hogy a terméketlen párok 92 százaléka híve a már említett "genetikai átprogramozásnak".