Gerzson
-3 °C
2 °C

Az ufóhívő szekta azt állítja, embriókat klónozott

2001.11.29. 16:33
Az ufóhívő raeliánus szekta irányítása alatt álló kaliforniai Clonaid kutatócég azt állítja, az emberi klónozásban szenzációs bejelentést tevő Advanced Cell Technology (ACT) eredményeit mát régen meghaladták. A brit Lordok Háza támogatja azt a gyorsított eljárással meghozott törvényt, amely megtiltja az országban a szaporodási célú klónozást. A parlament egy nappal azután bólintott rá a törvényre, hogy az ACT bejelentette az "áttörést".
"Már egy csomó emberi embriót klónoztunk. De legalább már nem vagyunk egyedül ezzel"- jelentette ki a New Scientistnek Brigitte Doisselier, az ufóhívő raeliánus szekta irányítása alatt álló Clonaid ügyvezetője. Azt viszont nem volt hajlandó elárulni, hogy van-e klónozott embrióval terhes nő az intézetükben.

"A következő bejelentés egy gyermek születéséről szól"

Doisselier ragaszkodott ahhoz, hogy az emberi klónozásra vonatkozó kutatások már megtörténtek. Megismételte a Clonaid áprilisban kiadott közleményét, miszerint a következő bejelentésük egy gyermek megszületése lesz.

Doisselier elmondása szerint a Clonaid a weboldalán már publikálta klónozott embriók fényképét, melyek kétszer több sejtből álltak, mint az ACT példányai. Mint hozzátette, korábban szabadalmat is benyújtottak, és a Clonaid kísérleti eredményeit szakmai folyóiratokban kívánják megjelentetni.

Angliában klónozna az olasz orvos

"örök élet a tudománynak köszönhetően"
Más klónozásra törekvő csoportok is lépni kívánnak. Severino Antinori, a sokat támadott olasz termékenységi specialista idén tavasszal jelentette be, hogy kollégájával, az amerikai Panayiotis Zavossal közösen embert kívánnak klónozni.

Zavos a brit The Sunnak azt nyilatkozta, hogy idén karácsony körül a szigetországban gyereket fognak klónozni. De még ha igaz is Zavos állítása, terveiket keresztülhúzhatja a gyorsított eljárással elfogadott új brit törvény, amely november 30-án lép életbe. Ezzel a parlament lezárta a nemrégiben felfedezett joghézagot, és büntetendővé teszi a klónozott embrió anyaméhbe ültetését.

Az ACT az őssejtek kinyerésére klónozna embriókat, de a 19 példányból csak három indult osztódásnak, és egy lett ezek közül hatnál több sejtből álló sejtcsoport. Más kutatók rámutatnak, hogy csak a 100-150 sejtből álló szedercsírákat lehet orvosi célokra alkalmazni. Ezen a fejlődési szinten már tartalmaznak őssejteket, melyeket kivonva és tenyésztve elméletileg a donor genetikailag azonos szövetei és szervei "építhetők" fel.

A skót Roslin Intézet kutatója, a Dolly néven elhíresült birkát klónozó Harry Griffin a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy az ACT kísérletei inkább politikai és erkölcsi mérföldkövet jelentenek, mint tudományos áttörést.

Az USA-ban az idén már nem lesz tilalom

Az amerikai szenátus néhány abortuszellenes republikánus képviselője legalább ideiglenes tilalmat szeretne kimondatni az emberi klónozási kísérletekre. Ennek ellenére nem várható, hogy az idei ülésszak zárásáig bármi történne ez ügyben. A szenátus demokrata többségét vezető Tom Daschle szóvivője szerint számos szenátornak időre van szüksége, hogy átgondolják kérdéskör orvosi és tudományos vonatkozásait. Richard Shelby szenátor szerint a szenátus igen ritkán cselekszik azonnal, és ezen a téren még fel kell térképezni a hátteret. Bush elnök korábban cselekvésre szólította fel a törvényhozást. Szavai szerint az embriók felhasználása nem megengedhető, nem szabad életet nevelgetni, hogy aztán elpusztítsuk.

A képviselőház 265 igen és 162 nem szavazattal július 31-én betiltott mindenféle emberi klónozást. Ebben a hónapban a klónozás ügyében vita indult a szenátusban is, de a részletes meghallgatások miatt a témára csak jövő tavasszal térnek vissza .

Brit lordok a klónozás ellen

A brit Lordok Háza támogatja azt a gyorsított eljárással meghozott törvényt, amely megtiltja az országban a szaporodási célú klónozást. A parlament egy nappal azután bólintott rá a törvényre, hogy az ACT bejelentette az "áttörést". Hétfőn került a Lordok Háza elé a törvényjavaslat, az utolsó lépcsőfok pedig az alsóház. Így péntekre életbe léphet a törvény.

Az angol törvényhozás gépezetét a kormány pörgette fel, miután kiderült, hogy az érvényes törvények a megfogalmazás hibája miatt nem tiltják a mesterségesen létrehozott embriókkal való kísérleteket.

Lord Winston munkáspárti főnemes, és elismert kutató, akinek az illetékes hatóságtól embriológiai kutatási engedélye van, teljes szívéből támogatta a tervezetet. Véleménye szerint helytelen a másolási célú klónozás, egyrészt mert fogyasztási cikként kezeli az emberi lényeket, veszélyes és elfogadhatatlan. Másrészt jelenleg súlyos veszélyeket hordoz azokra nézve akik a klónozásból születnének.

Az állatok klónozása gyakran természetellenes eredményekkel járt, és nem szabad megengedni, hogy ez emberekkel is megtörténjen - mondta Lord Winston a BBC-nek. Ennek ellenére felszólította a Lordok Házának tagjait, ne állják útját a felelősségteljes embriókutatásnak. Lord Winston szerint óvatosan kell kezelni az amerikai cég áttörésről szóló bejelentését is, mert a tudományos közösség még nem fért hozzá az eredményekhez.

A brit egészségügyi miniszter szerint a kormányzat normális esetben megvárná a jogi viták végeredményét, de az amerikai fejlemények is mutatják, hogy különleges esettel állnak szemben. A szabályozás hiányában várhatóan klónozott gyerekek születnének, és ez biztonsági és etikai kérdések egész sorát veti fel.

Az új brit törvényt a konzervatívok és a liberális demokraták is támogatják, de az elfogadásának körülményeivel nincsenek kiegyezve. Sharp of Guildford bárónő, a liberális demokraták szóvivője szerint elismerésre méltó, milyen gyorsan zavarták át a tiltást a törvényhozáson, de a joghézag lezárására szükség volt. A toryk szóvivője, Earl Howe szintén aggódott a törvény esetleges hiányosságai miatt, de a kezdeményezés támogatására szerinte is szükség volt.