Viola
-5 °C
-2 °C

A pápa az embrióklónozás ellen

2000.09.02. 14:40
Miután a világ négy országában - Nagy-Britanniában, Japánban, Ausztráliában és az Egyesült Államokban - az embriók gyógyászati célú klónozását bizonyos megszigorításokkal engedélyezték, II. János Pál pápa ötezer szervátültető orvos előtt mondott keddi beszédében elítélte a szervátültetések céljából végrehajtott klónozást. A magyar katolikus egyház szerint a magzat jogait tiszteletben kell tartani, ,,ipari gyártásra" nem felhasználni. Hazánkban az EU klónozási kísérleteket tiltó rendelkezései vannak érvényben.

,,Mindig el kell kerülni azokat az utakat, amelyek nem tisztelik az ember méltóságát és értékét. Különösen az emberi klónozásra gondolok, amelynek célja emberi szerveket nyerni szervátültetéshez. Ezek az eljárások erkölcsileg elfogadhatatlanok, még akkor is, ha dicséretes célok érdekében történnek, mert az embriók manipulációjához és elpusztításához vezetnek." - mondta II. János Pál pápa kedden ötezer szervátültető orvos előtt.

Az alternatíva: felnőtt őssejtek

II.János Pál a klónozással szemben a felnőtt őssejtek használatát javasolta. Ezt az eljárást számos szakértő is a jövő megoldásai egyikének tekinti. A múlt héten a Pápai Akadémia már kiadott egy közleményt, amelyben az emberi embriók klónozását ,,súlyos erkölcstelenségnek és törvénytelennek" nevezte, függetlenül attól, hogy kutatás vagy szervátültetés céljából hajtják-e végre. ,,Az embrió emberi lény, meghatározott identitással, és nem lehet csupán egyszerű sejthalmaznak tekinteni" - áll a Pápai Akadémia közleményében.

A katolikus egyház feje azonban támogatta a szervátültetést, ,,a szeretet megnyilvánulásának" nevezvén a szervadományozást. A pápa nyílt támogatása a katolikus országokban a szervhiány megoldásához vezethet.

"A magzatot nem lehet ipari célra felhasználni"
"Ipari gyártásra nem lehet magzatot használni"

A magyarországi katolikus egyház osztja a pápa nézeteit. Az Index kérdésére Gyulai Endre, szeged-csanádi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke elmondta: a megfogant magzat minden stádiumában ember, és ennek megfelelően emberi jogokkal rendelkezik. A megyéspüspök szerint ipari, üzemi gyártásra, gyógyászati célra nem lehet egy magzatot felhasználni

Mi is egy őssejt?

Az őssejt olyan sejt, amely a végtelenségig osztódhat és szakosodott sejteket alkothat. Megtermékenyítéskor egy olyan sejt alakul, mely egy teljes új emberi test kialakítására képes. A szakterminológia szerint a zigóta totipotens, potenciálja, lehetősége teljes. Ha egy nő méhébe ültetik, akkor magzat alakulhat ki. A megtermékenyítés első óráiban a sejt hasonló totipotens sejtekre osztódik. Négy nappal a megtermékenyítés után ezek a totipotens sejtek elkezdenek szakosodni, a külső rész a méhlepény és egyéb magzati életfenntartó szervek kialakításáért, míg a belső rész az emberi test szöveteinek kialakulásáért felelős.

A belső sejtmasszát pluripotensnek nevezik, mert számos sejt jön létre belőle, de nem az összes, magzati élet fenntartásához szükséges sejt alakul ki belőlük. Ha ebben a stádiumban a belső sejtmasszát egy nő méhébe helyezik, már nem lesz belőle embrió.

A pluripotens sejtek további szakosodáson mennek keresztül, és kialakulnak az őssejtek, melyek egyéni funkcióval rendelkező sejtek kialakításáért felelnek. Az őssejteket multipotens sejteknek nevezik. Ezek a sejtek úgy az embrióban, mint a felnőtt emberben is megtalálhatók: például a vérőssejtek életünk végéig termelik a vörösvérsejteket, fehérvérsejteket.

A 100 százalékos kompatibilitás érdekében a pácienstől vett egészséges DNS minta segítségével hozzák létre - klónozzák - azt a magzatot, melytől a kialakítandó szerv kialakításáért felelős őssejtet "aratják le". Az így kialakított szerv genetikai információja azonos a befogadóéval, így a beültetendő szerv visszautasítása elkerülhető. A folyamat összehasonlítható ahhoz, mikor egypetéjű ikertestvér adományoz mondjuk bőrszövetet bajbajutott testvérének. Ausztrál tudósoknak sikerült egereknek szívnövesztő sejtet beültetni szívük izmába, ami ezután sikeresen regenerálódott.

És mi lesz a magzattal?

Az őssejt "learatása" után a magzat már nem érdekes
A magzati őssejt ,,learatása" után a magzat érdektelenné válik létrehozóik szempontjából, gyakorlatilag megsemmisítik. A legnagyobb etikai kérdés itt tevődik fel: megéri egyetlen szerv kifejlesztése érdekében egy emberi magzatot létrehozni mesterséges körülmények között, majd ,,eldobni" azt?

Miért ne felnőtt őssejteket használjunk?

Ha a felnőtt emberekben is vannak őssejtek, feltevődik a kérdés, hogy miért kell etikai problémákba bonyolódni az embriók gyógyászati célú klónozásával, mikor a felnőttek őssejtjei is képesek különböző szövetek, szervek kialakítására szakosodott sejtek előállítására. A genetikusok mindeddig nem tudták feltárni az összes szerv kialakításáért felelős felnőtt őssejtet. Például nem találták meg a szív fejlődéséért felelőset sem.

A felnőtt őssejtek száma nagyon kicsi, ahogy öregedik a test, úgy csökken számuk. Nehéz őket elszigetelni, kellőképpen megtisztítani. Minden kezeléshez előbb ki kell választani a felnőtt őssejtet, azt megfelelőképpen növelni, ez időt vesz igénybe, a késlekedés egyes betegségeknél fatálisnak bizonyulhat. Genetikai eredetű betegségek esetében az őssejtben is megvan a hiba, így nem lehet a betegség gyógyítására alkalmazni.

Elvileg Magyarországon is lehetne szöveteket klónozni

Elvileg Magyarországon is lehetne szöveteket előállítani az őssejtekből - nyilatkozta az Indexnek dr. Papp Zoltán szülész nőgyógyász professzor, a Semmelweis Egyetem rektor helyettese -, ám erkölcsi, pénzügyi akadályai vannak. A professzor etikailag még nehezen tartja elfogadhatónak, hogy sejtekből emberi szöveteket klónozzanak, de nem tartja elképzelhetetlennek, hogy 10-20 év múlva a mindennapjaink részévé válik ez a lehetőség.

Magyarországon klónozással kapcsolatos kísérletek nem folynak, ez törvénybe ütköző is lenne, hisz az Európai Unió tiltó rendelkezéseit hazánkban is elfogadták.

Dr. Papp Zoltán elmondása szerint a meddő házaspárok lombikbébi programja keretén belül történő mesterséges megtermékenyítés után a előébrényből - a magzat néhánysejtes stádiumából - van lehetőség 1-2 sejt eltávolítására. A sejteket genetikailag vizsgálják, azt kutatják, hogy nem hordoznak-e magukban a kifejlődő egyedre veszélyes genetikai betegséget. Ha az egészségesnek bizonyul, akkor a nő méhébe három megtermékenyített előébrényt helyeznek be. A megmaradt 4-8 előébrényt a házaspár kérésére fagyasztva tárolják.

Az eltávolított sejteket gyógyászati célú klónozásra nem használják fel, a meddő házaspárok jövőbeli gyermekeinek esetleges genetikai betegségeit próbálják kimutatni, illetve lehetőséget kizárni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!