Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Klónozták a kasztrált versenylovat

2005.04.15. 12:41
A világbajnok Pieraz arabs szürke eredményei és örökítőanyaga annyira különlegesnek számítanak, hogy francia és olasz kutatók klónozták az állatot. Az évekkel ezelőtt nyugalmazott Pieraz természetes úton nem tudja örökíteni adottságait, mivel korábban kasztrálták.
Pieraz
Pieraz a lóversenyek történetének egyik legjobb hosszú távú versenylovának számít, 1994-ben és 1996-ben világbajnokságot is nyert. Az arabs szürke 1998. óta nyugállományban van, fiatal korában kasztrálták.

Hogy a versenyló értékes örökítőanyagát kereskedelmileg hasznosítani tudják, francia és olasz kutatók klónozták az állatot. A klóncsikó február 25-én, az olaszországi Cremonában született. A kutatók szerint génállománya egyezik Pierazéval.

Egészséges a másolat

A másolt csikót a tervek szerint kizárólag tenyésztési célra használják majd. A kiscsikó makkegészséges és a születésekor 42 kilót nyomott, jelentették be Párizsban a klónozást kivitelező kutatók. Az Irish Examiner arra emlékeztet, hogy csak a 226. próbálkozásnál jött létre életképes embrió.

A tökéletes másolat
A csikó különös Pieraz-Cryozootech-Stallion neve arra emlékeztet, hogy a klónozást a Páris Evry külvárosában működő Cryozootech génlaboratórium falai közt végezték. A beavatkozásban aktív szerepet vállalt a cremonai LTR-CIZ laboratórium.

A hagyományos klónozási eljárás során megtermékenyített, osztódédásra kész petesejtből eltávolítják az örökítőanyagot, és a helyére beültetik a másolni kívánt állatból kivett testi sejt DNS-ét. Az etikai aggályok mellett problémát jelent, hogy a másolat az eredeti állat életkorát is kvázi örökli, vagyis már fiatalon idős korban jellemző betegségekben szenvedhet.

Nem a családfa teszi

A világ első klónozott lovát, Prometea-t két évvel ezelőtt mutatták be Cremonában. A Cryozootech vezetője, Eric Palmer ezt követően győzte meg Pieraz amerikai tulajdonosát, Valérie Kanavy-t, hogy a különleges állat megérdemli az utódokat.

A galoppversenyekre nevezett lovakkal ellentétben a távolsági versenylovakhoz nem szükséges a családfát is bemutatni. A 160 kilométeres táv leküzdésére a kitartással és biztos terepjáró képességgel rendelkező lovak a legalkalmasabbak. A Cryozootech már több mint 30 különleges ló örökítőanyagát tárolja a génbankjában.