Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

A klónállatok korán halnak

2002.02.13. 11:59
Dolly, az első klónozott bárány szerencsésnek mondhatja magát: öt éves is elmúlt és "csak" ízületi gyulladása van. Ám a New Scientist híradása szerint a klónozott állatok sokkal kevesebb ideig élnek, mint természetes úton született társaik.
A tokiói National Institute of Infectious Diseases kutatócsoportja szerint noha a klónozás "mellékhatásait" nem lehet hosszútávon előre látni, az már most biztos, hogy egyes klónozott állatcsoportoknál súlyos betegségek léphetnek fel, és korán elpusztulnak.

A klónok egészségéről folyó vita tavaly novemberben lángolt fel, amikor az amerikai, biotechnológiával foglalkozó Advanced Cell Technology (ACT) bejelentette, hogy sikeresen klónozott két tucat egészséges szarvasmarhát. Idén januárban azonban kiderült, hogy Dolly, az első felnőtt sejtből klónozott emlősállat artritiszben szenved, ráadásul a hagyományos állatokhoz képest sokkal fiatalabb korban jelentkezett nála az ízületi gyulladás.

Rudolf Jaenisch, a bostoni Massachusetts Institute of Technology egérklónozója szerint éppen ezért nem elég a kezdeti pillanatban megvizsgálni az állatokat, és ez alapján azt állítani, hogy egészégesek. Jaenisch hiú ábrándnak nevezte az Advanced Cell Technology feltevését, hogy a klónozott szarvasmarhák egészségesek is maradnak.

Defektes egerek

Az Atsuo Ogura által vezetett japán kutatócsoport legutóbbi kísérletében tizenkét egeret klónozott, majd ezeket vetette össze hét természetes úton született, és hat lombikbébi-egérrel. A klónok aktívnak és egészségesnek mutatkoztak, és fiziológiailag is olyanok voltak, mint a kontrollállatok. Ám már 311 nappal a születése után meghalt az első klónegér, és a nyolcszázadik. napon a tizenkét állatból már csak kettő élt. A természetes úton született állatok közül ezzel szemben csak három pusztult el.

Mint kiderült, a klónok mind tüdőgyulladásban szenvedtek, és a vizsgálatok májbetegségeket, valamint rákos elváltozásokat mutattak ki a testükben. Az elpusztult klónegerek szervezete emellett igen kevés antitestet termelt, amiből arra lehet következtetni, hogy igen komoly probléma volt az immunrendszerükkel. A kutatók most a halál pontos okát próbálják kideríteni, további állatkísérletek segítségével.

Tony Perry, az ACT munkatársa szerint ma még nem lehet tudni, hogy a korai halál más klónozott állatoknál - disznóknál, marháknál - is jellemző lesz-e, az azonban biztos, hogy ezeket a kísérleti eredményeket figyelembe kell majd vennie a jövőbeni emberklónozóknak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!