Piroska
3 °C
3 °C

Klónbébivel terhes egy nő?

2002.04.08. 13:43
Sokk és tiltakozás fogadta Severino Antinori, a hírhedt olasz nőgyógyász múlt héten tett bejelentését, miszerint egy nő nyolchetes terhes a világ első klónozott embriójával. Azt azonban nem tudni, valóban igaz-e a hír. Az Egyesült Arab Emirátusban elhangzott kijelentés után ugyanis még senkinek sem sikerült Antinorit nyilatkozatra bírnia. A nőgyógyász római irodájában pedig nem cáfolták, de nem is erősítették meg a klónbébiről szóló bejelentést.
"Gyermeket vár annak a többezer nőnek az egyike, akik részt vesznek a steril párok számára elindított programunkban" - mondta az arab Gulf News című lapnak adott interjúban Severino Antinori, aki Panos Zavos nevű kollégájával már jó ideje dolgozik azon, hogy tető alá hozza a teljes, reproduktív emberklónozást.

Az első klónbébit - korábbi bejelentésük szerint - 2001 végére tervezték, és a jelek szerint kis késéssel, de be is teljesült a tavaly még nevetség és éles kritika tárgyának számító kutatópáros terve. Azt azonban homály fedi, hogy milyen nemzetiségű a klónembriót a méhében hordó nő, ahogy az is, hogy hol történt a beavatkozás.

Arab lesz a klónbébi

Severino Antinori, a gyerekgyáros
A világ több országában ugyanis (így az Egyesült Államokban és Olaszországban is) törvény tiltja az emberi klónozást. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség Antinori "legközelebbi munkatársára" hivatkozva annyival pontosította a híreket, hogy a hét hónap múlva világra jövő gyermek "apja az arab világban ismert személy, akinek több mint elegendő tőkéje van a kísérlet sikeres lebonyolítására" - írja az MTI. A munkatárs elmondása szerint "a kísérlet egy arab országban folyik, minthogy a Nyugat eddig még nem engedélyezte a klónozást".

Reakciók: aberráció, vagy szimpla reklámfogás

A hír a világ számos helyén nagy felzúdulást keltett. Olaszországban Girolamo Sircha egészségügyi miniszter a La Stampa című lapnak úgy nyilatkozott, hogy az ilyen terhesség "orvosi tekintetben ugrás az ismeretlenbe, jogilag teljesen törvénytelen, morális szempontból pedig aberráció" - írja az MTI. Riccardo Pedrizzi jobboldali szenátor kijelentette: reméli, hogy csak "Antinori doktor sokadik, bár rosszízű reklámleleményéről van szó".

"Dacára egyes önjelölt klónozási szakértők előrelépésről szóló állításainak, nincs olyan tudományos bizonyíték, amely igazolná az emberi klónozással folytatott kísérleteket" - hangoztatta William Keye, az Amerikai Szaporodástudományi Társaság (ASRM) elnöke, arra intve a sajtót, a közvéleményt és a politika alakítóit, hogy kétkedéssel fogadják az efféle híreket - írja az MTI. Ehab Kelada, a londoni szaporodástudományi központ klinikai igazgatója szerint "ha a hír igaz, akkor megdöbbentő. Nem tudjuk, mennyire biztonságos az emberi klónozás, és veszélyes dolog elindulni ezen az ösvényen megfelelő szabályozás és irányelvek nélkül."

Antinori: a klónozás olyan, mint az atomenergia

"Ebben a projektben már több mint ötezer olyan pár vesz részt, akiknél az apa nem nemzőképes " - mondta Antinori a Gulf News-nak adott interjújában, hozzátéve, hogy az általa alkalmazott klónozási módszerrel gyakorlatilag kizárt, hogy a gyermek rendellenességekkel jöjjön a világra, míg a hagyományos terhességek esetében ez az arány négy, negyven év feletti anyáknál pedig hat százalék körül mozog.

Antinorinak támadói ellen is volt egy-két keresetlen szava. "Nem értem az ellenállásukat, hiszen a klónozás éppen olyan, mint az atomenergia. Lehet jó, és rossz célra is használni. A kritikát egyébként már megszoktam, mindig is nagy volt az ellenkezés a férfiak sterilitását érintő kérdésekben" - mondta a nőgyógyász.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!