Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Klónbébivel terhes egy nő?

2002.04.08. 13:43
Sokk és tiltakozás fogadta Severino Antinori, a hírhedt olasz nőgyógyász múlt héten tett bejelentését, miszerint egy nő nyolchetes terhes a világ első klónozott embriójával. Azt azonban nem tudni, valóban igaz-e a hír. Az Egyesült Arab Emirátusban elhangzott kijelentés után ugyanis még senkinek sem sikerült Antinorit nyilatkozatra bírnia. A nőgyógyász római irodájában pedig nem cáfolták, de nem is erősítették meg a klónbébiről szóló bejelentést.
"Gyermeket vár annak a többezer nőnek az egyike, akik részt vesznek a steril párok számára elindított programunkban" - mondta az arab Gulf News című lapnak adott interjúban Severino Antinori, aki Panos Zavos nevű kollégájával már jó ideje dolgozik azon, hogy tető alá hozza a teljes, reproduktív emberklónozást.

Az első klónbébit - korábbi bejelentésük szerint - 2001 végére tervezték, és a jelek szerint kis késéssel, de be is teljesült a tavaly még nevetség és éles kritika tárgyának számító kutatópáros terve. Azt azonban homály fedi, hogy milyen nemzetiségű a klónembriót a méhében hordó nő, ahogy az is, hogy hol történt a beavatkozás.

Arab lesz a klónbébi

Severino Antinori, a gyerekgyáros
A világ több országában ugyanis (így az Egyesült Államokban és Olaszországban is) törvény tiltja az emberi klónozást. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség Antinori "legközelebbi munkatársára" hivatkozva annyival pontosította a híreket, hogy a hét hónap múlva világra jövő gyermek "apja az arab világban ismert személy, akinek több mint elegendő tőkéje van a kísérlet sikeres lebonyolítására" - írja az MTI. A munkatárs elmondása szerint "a kísérlet egy arab országban folyik, minthogy a Nyugat eddig még nem engedélyezte a klónozást".

Reakciók: aberráció, vagy szimpla reklámfogás

A hír a világ számos helyén nagy felzúdulást keltett. Olaszországban Girolamo Sircha egészségügyi miniszter a La Stampa című lapnak úgy nyilatkozott, hogy az ilyen terhesség "orvosi tekintetben ugrás az ismeretlenbe, jogilag teljesen törvénytelen, morális szempontból pedig aberráció" - írja az MTI. Riccardo Pedrizzi jobboldali szenátor kijelentette: reméli, hogy csak "Antinori doktor sokadik, bár rosszízű reklámleleményéről van szó".

"Dacára egyes önjelölt klónozási szakértők előrelépésről szóló állításainak, nincs olyan tudományos bizonyíték, amely igazolná az emberi klónozással folytatott kísérleteket" - hangoztatta William Keye, az Amerikai Szaporodástudományi Társaság (ASRM) elnöke, arra intve a sajtót, a közvéleményt és a politika alakítóit, hogy kétkedéssel fogadják az efféle híreket - írja az MTI. Ehab Kelada, a londoni szaporodástudományi központ klinikai igazgatója szerint "ha a hír igaz, akkor megdöbbentő. Nem tudjuk, mennyire biztonságos az emberi klónozás, és veszélyes dolog elindulni ezen az ösvényen megfelelő szabályozás és irányelvek nélkül."

Antinori: a klónozás olyan, mint az atomenergia

"Ebben a projektben már több mint ötezer olyan pár vesz részt, akiknél az apa nem nemzőképes " - mondta Antinori a Gulf News-nak adott interjújában, hozzátéve, hogy az általa alkalmazott klónozási módszerrel gyakorlatilag kizárt, hogy a gyermek rendellenességekkel jöjjön a világra, míg a hagyományos terhességek esetében ez az arány négy, negyven év feletti anyáknál pedig hat százalék körül mozog.

Antinorinak támadói ellen is volt egy-két keresetlen szava. "Nem értem az ellenállásukat, hiszen a klónozás éppen olyan, mint az atomenergia. Lehet jó, és rossz célra is használni. A kritikát egyébként már megszoktam, mindig is nagy volt az ellenkezés a férfiak sterilitását érintő kérdésekben" - mondta a nőgyógyász.