Viola
-6 °C
0 °C

Csak a klónkutya volt igaz

2006.01.11. 11:15
A dél-koreai Hvang Vu-szuk újabb kutatási eredményéről derült ki, hogy hamis. Úgy tűnik, a klónozás úttörőjének és hazájában sztárnak számító tudós minden, klónozott embrióból nyert őssejteken végzett kutatási eredményét meghamisította. Egyedül Snuppy, a klónozott afgán agár létezése és tudományos sikere valódi. Összefoglaltuk az utóbbi évek legnagyobb tudományos botrányának eseményeit.

A szöuli egyetem hivatalos vizsgálóbizottsága megállapította, Hvang és stábja semmilyen tudományos adattal nem rendelkezik, ami bizonyítaná, hogy olyan őssejteket hoztak létre, amelyek egy bizonyos személy dns-ének felelnek meg, ráadásul az sem igaz, hogy klónozott embrióból nyertek volna ki őssejtet, írja a BBC. A vizsgálat alatt az is kiderült, hogy a világ első klónkutyája valós tudományos kísérlet eredménye, a 2005 augusztusában, a Hvang-kutatócsoport által bemutatott afgán agár Snuppy (Seoul National University Puppy) örökítőanyaga tényleg azonos a donoréval.

Jól hangzott

Hvang Vu-szuk 2004-ben jelentette be, hogy emberi embrióklónból hozott létre őssejtet, majd az amerikai Science magazinban jelentette meg a kutatás eredményeit. A kutatás jelentős mérföldkőnek számított a terápiás célú klónozás megvalósításában, a dél-koreai kutatócsoport előtt még soha senkinek nem sikerült a tudományos bravúr.

Ez történt - időrendben
 • 2004 február - Hvang Vu-szuk bejelenti, hogy harminc klónozott embrióból nyert ki őssejteket.
 • 2005 május - A kutatócsoport bejelenti, tizenegy beteg bőrsejtjéből személyre szabott őssejteket hozott létre, amelyek tökéletes egyezést mutattak a páciensével.
 • 2005 november - Hvang bocsánatot kér amiatt, hogy kollégái petesejtjeit használta a kutatásban.
 • 2005 december 15 - Hvang Vu-szuk egyik kollégája bejelenti, hogy a kutatási eredményeket meghamisították.
 • 2005 december 23 - A szöuli egyetemi vizsgálóbizottság kijelenti, hogy a 2005 májusi eredményeket meghamisították.
 • 2006 január 10 - A szöuli egyetemi vizsgálóbizottság kijelenti, a 2004 februári vizsgálat is hamis.
 • A tudomány abban az esetben elfogadja az emberi klónozást, ha az embriókból kinyert őssejteket súlyos betegségek, mint a Parkinson-kór, a cukorbetegség vagy a szívbetegségek kezeléséhez használják fel. A Hvang által elért áttörést különösen fontosnak tekintették tudományos körökben, mivel az általa létrehozott őssejtek tökéletes egyezést mutattak a páciensével, azaz a kezeléseknél nem kellett azzal számolni, hogy a test kiveti magából az új sejteket.

  Nincs bizonyíték

  2005 novemberében kezdődött a Hvang-körüli, bulvárlapokba illő tudományos botrány, amikor kiderült, hogy a kutatásokhoz saját kollégái petesejtjeit használta fel. A személyes kényszerítés veszélye miatt a nemzetközi gyógyászati szabványok tiltják a kutatók petesejtjeinek felhasználását. A szöuli Egészségügyi Minisztérium munkatársai, a kutatás donorai azzal védekeztek, hogy Hvang nem tudott arról, hogy ők önként adták sejtjeiket a kutatáshoz, ráadásul még a bioetikai törvény hatályba lépése előtt történt a petesejtlevétel.

  Az amerikai Nature magazinnak Hvang egyik kolléganője bevallotta, hogy donorként is részt vesz a kutatásban. Válaszként a professzor először hazudott a lapnak, majd a november végi sajtótájékoztatón bevallotta, hogy nem mondott igazat, bár nem tudott arról, hogy kollégái petesejtjei is bekerültek a vizsgálatba. Végül ez az állítás is hamisnak bizonyult, amikor a szöuli Egészségügyi Minisztérium illetékese bevallotta, jelentős összegeket fizettek a petesejtekért. Az elmúlt három évben Hvang negyvenmillió dollár állami támogatást kapott.

  A professzor ekkor bocsánatot kért, és etikai okokra hivatkozva minden hivatalos tisztségéről lemondott. Amikor elismerte, hogy ő és kutatócsoportja hibázott, azt mondta, mindez nem érinti a klónozott embrióból nyert őssejtekkel foglalkozó kutatás érdemi részét.

  Egyre nagyobb botrány

  Ennek ellenére tovább gyűrűzött a botrány, amikor 2005 december 15-én Hvang egyik kollégája azt állította, nem csak a petesejtek kezelése hibádzik, a kutatás eredményeit meghamisították. Ekkor kilenctagú független egyetemi bizottság állt fel az eredmények vizsgálatára.

  December 23-án a bizottság megállapította, Hvang a 2005 májusi Science-cikkben manipulálta az utódok fotóit és adatait. A tanulmányban azt állították, klónozott embriókból őssejteket nyertek ki, amelyek pontosan megegyeznek a tizenegy donor dns-ével. Ehhez képest a bizottság megállapította, hogy az eredmények összesen két őssejtvonaltól származnak, és még az sem biztos, hogy a két őssejtcsomó valóban klónozás útján jött létre. "Megállapítjuk, hogy Hvang professzor kutatócsoportja nem hozott létre személyre szabott őssejteket, de még csak a tudományos bázisuk sincs meg ilyen eredmény eléréséhez" - fogalmaz a vizsgálóbizottság.

  Csak a kutya


  Hvang Vu-szuk

  Ugyanez a vizsgálóbizottság Hvang korábbi klónozással kapcsolatos kutatási eredményeit is ellenőrizte. Január 10-i közleményükből kiderül, a 2004 februári eredmények is hamisnak. "A cikkben előre gyártott adatok mutatták, hogy azonos génállományú utódot vontak ki a donor őssejtjeiből. A valóságban ez nem igaz. A dél-koreai kutatócsoportnak tehát semmilyen bizonyítéka nincs arra nézve, hogy valaha klónozott embrióból izoltáltak volna őssejtet" - szól a szöuli egyetemi bizottsági közleménye.

  Az egyetemi bizottság egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy Hvang milyen szankciókra számíthat, csak annyit közölt, hogy szigorú büntetése lesz. A tudósok úgy vélik, az őssejtkutatás és az egész tudományág megítélését áshatja alá a Hvang-botrány, amit az utóbbi évek legnagyobb tudományos tragédiájaként aposztrofálnak.

  Január tizedikén a dél-koreai állami ügyészség is bejelentette, hogy saját vizsgálatot kezdeményez az állami pénzek elsikkasztásával és a visszásságok kiderítésével kapcsolatban. "Elegendő bizonyítékunk van a szöuli nemzeti egyetemtől, hogy elkezdjük az ügy vizsgálatát" - nyilatkozta kedden Park Jung-Szo az ügyészség vezetője.

  Az egyhónapos bizottsági vizsgálat januárban egyetlen pozitív eredménnyel zárult: Snuppy, a hároméves klónkutya a dns-tesztek alapján valóban genetikai egyezést mutat a donorral.