Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Ellopták és megették a génkezelt sertéseket

2001.07.31. 11:10
Alighanem új fejezetébe lépett a génmódosított állatok kutatása. A New Scientist beszámolója szerint egy amerikai kutatólaboratóriumban garázdálkodó tolvaj révén gyanútlan vásárlók a világon elsőként fogyasztottak transzgén húsárut.
Az illegális húsbeszerzést a Floridai Egyetem egyik alkalmazottja, Kenny Atkins hajtotta végre. A férfi az egyetem Állati Erőforrások nevű kutatólaboratóriumából származó, égetésre váró hat sertéstetem közül ellopott hármat. A tetemek egy henteshez kerültek, aki a húsból többek közt kolbászt készített, majd az egészet eladta a jónépnek.

Rossz ízű volt a génkezelt kolbász

A génkezelt sertéshúst egy halotti tor gyanútlan résztvevői fogyasztották el. A három disznó közül kettő ugyanis egy közvetítő révén Joe Darlinghoz, a High Springs-i henteshez került. Darling kolbászt készített a húsból, a kolbászok egy részét megtartotta, a többit pedig kóstolóként elvitte egy halotti torra. Mint mondta, ő és az öccse is megkóstolták a kolbászt, de gyanúsnak találták az ízét, ezért kidobták. A nemzeti egészségügyi intézet (National Institutes of Health, NIH) eddig még nem jelzett negatív következményeket.

A sertések csak egyetlen idegen génnel rendelkeztek, amely a retina működésében szerepet játszó fényérzékeny pigmentanyagért, a rhodopsinért felelős. A biológiai biztonságért felelős alkalmazottak szerint a gének nem, csak az állatok megölésére használt barbiturátok és egyéb vegyszerek jelenthettek kockázatot a hús elfogyasztói számára.

Ki lopna el egy megvakított döglött disznót?

Farol Tomson, az Állati Erőforrások labor ideiglenes igazgatója próbálta megmagyarázni a súlyos mulasztást, mely elődje állásába került. Elmondása szerint sohasem gondolták volna, hogy az egyik alkalmazottjuk veszélyes hulladékot tulajdonít majd el, hogy azt emberi tápláléknak eladja. "Ki gondolt arra, hogy valaki ellop egy olyan kétszázötven kilós disznóhullát a hűtőkamrából, amelynek már eltávolították a szemgolyóit?" - mondta Tomson.

A lehetséges tolvajok figyelmeztetésére és a jóhiszemű tévedéseket elkerülendő, ezentúl a kísérleti állatokat leölés után festékszóróval jelölik meg. Az államügyész megkezdte az eset kivizsgálását. A labor vezetőjén kívül Atkinst is elbocsátották munkahelyéről, miután beismerte a lopást.

Egyelőre nem egyenrangúak a génkezelt állatok

A génkezelt vagy klónozott állatok esetében még be kell bizonyosodnia, hogy életképesen születnek meg, és valóban tartósan képesek produkálni a természetes tenyésztésű állatok fejlődését illetve a hús- és tejtermelés színvonalát.

A Holstein Szövetség már reagált a lehetséges távoli jövő kihívásaira, amikor talán csak a klónozott szupertehenek léteznek majd. A klónokat a természetes felmenőiktől azzal különböztetnék meg, hogy nevük tartalmazza a klónozott állat nevét és az ETN betűkapcsolatot. De erről a vásárlók úgysem szereznek tudomást.