Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Versenyfutás az első emberklónért

2002.02.19. 08:00
A Kentucky egyetem professzora, Panayiotis Zavos bejelentette, hogy hamarosan, még ebben az évben életre kelt egy klónozott embert. Az állatorvos végzettségű Zavos nem hajlandó elárulni, hogy melyik országot választotta kísérlete színhelyéül. Az előkészületek egy hónap múlva kezdődnek.
Zavos nem az első kutató, aki bejelenti a szaporodási célú emberi klónozás megkezdését, sőt ezt most nem is első alkalommal teszi. Tavaly augusztusban a munkálatok megkezdését 2001. novemberre tette.

Húszan jelentkeztek klónszülőnek

Szakmai körökben ezzel már akkor is fejrázást és idegenkedést váltott ki elismerés helyett. Most azt állítja, hogy a nála jelentkező megtermékenyítési problémákkal küzdő párok közül tízet kiválasztott, hogy így juttassa őket gyermekhez.

"Ezt az embert meg kell állítani. Úgy kell kezelni, mint egy bélpoklost, mert teljességgel elfogadhatatlan, amit tervez" - nyilatkozta a Die Weltnek Rudolf Jaenisch, a Massachusetts Institut of Technology (MIT) klónozási szakértője.

Ő maga azért háborodott fel kollégája bejelentésén, mert a gyógyászati célú klónozással, embrionális őssejteket súlyos betegségek gyógyítására felhasználó eljárással foglalkozik.

A gyógyászati célú klónozás hírét féltik

Néhány hónappal ezelőtt az amerikai kongresszus a gyógymód ellen foglalt állást, és idén tavasszal megszülethet a helyzetet rendező jogszabály. Ezért Jaenisch attól tart, hogy a világszerte elítélt szaporodási célú klónozásra vonatkozó bejelentés miatt saját kutatási területe is rossz hírbe kerül.

De ez nem az egyetlen oka annak, hogy a klónozási szakértők Zavos lépése ellen fordulnak. Csaknem mindegyik sikeresen megszületett klónozott állatnál közepes illetve súlyos születési rendellenességek jelentkeztek. Ezen kívül tudni lehet róluk, hogy legtöbbször a fajra jellemző átlagéletkor felét sem érik meg.

Jó eséllyel fogyatékos lesz az emberklón

Még a skót Ian Wilmut, az első klónbárány Dolly létrehozója is nyomatékosan eltanácsol mindenkit attól, hogy emberen alkalmazzák az eljárást. Szakértők szerint a klónozás sikerességi mutatója tíz százalék alatt lehet. A Zavos által beharangozott emberi klón esetében jóformán előre várható a testi vagy szellemi fogyatékosság.

Minden nem zavarja a ciprusi származású Zavost. Legutóbb a Boston Globe-nak nyilatkozott magabiztosan. "A munkát mindenképpen végrehajtjuk, rengeteg előkészítés fekszik már benne. Természetesen lesznek vereségek, hiszen ilyesmit mostanáig még senki nem csinált." Ezen kívül hatalmas összegeket költöttek a tervezésre és az előkészítésre. Az adományok forrásáról viszont Zavos nem volt hajlandó nyilatkozni.

Nyilvánvaló, hogy a professzor abból indul ki, hogy ha a sejtmagjától megfosztott petesejtbe egy férfi sejtjének magját helyezi, képes lesz megakadályozni a fejlődési rendellenességeket.

Abortusz mint "utólagos korrekció"

Első szűrésként a méhbe történő beültetés előtt génvizsgálattal különítenék el a beteg embriókat. Ezt követően, a terhesség folyamán is állandó ellenőrzések lesznek. Utólagos korrekcióra abortusszal is nyílik lehetőség - véli Zavos. Szakértők mégis attól tartanak, hogy nem minden később kialakuló betegséget fedeznek fel ebben a korai stádiumban.

Zavos olasz kollégájával, Severino Antinorival együtt már jó ideje nem szabadulhat az emberklónozás ideájától. Szakmai körökben minden kritika mellett azt feltételezik, hogy a várható súlyos egészségkárosodásoktól eltekintve nem jelenhet különösebb orvos-technológiai nehézséget világra segíteni egy klónozott emberi lényt.

Titkos helyszín

Egy döntő kérdésre Zavos megtagadta a válaszadást a különben szívélyes Boston Globe beszélgetés alatt. Nem volt hajlandó megnevezni a helyszínt, ahol reményei szerint a munkát elvégezheti. Csaknem minden fejlett gazdasággal rendelkező országban törvény tiltja a szaporodási célú klónozást.

A kutató nem válaszolt arra a kérdésre, hogy esetleg egy ebből a szempontból törvény nélküli afrikai országba megy a pácienseivel együtt, vagy a kísérletekhez egy hajót bérelnek, és az ír abortuszhajóhoz hasonlóan a nyílt tengeren végzik a beavatkozásokat. Véleménye szerint az is kétséges egyébként, hogy az USA-ban meg tudják neki tiltani a klónozást.

Állatorvosból emberklónozó

Az eltökélt professzor orvosi karrierje igencsak szögletesen ívelt felfelé. Eredeti végzettsége szerint Zavos állatorvos, később laborasszisztensként dolgozott a lexingtoni központi baptista kórházban.

Onnan nyolc évvel ezelőtt kirúgták, mert a labor berendezéseit saját termékenységi kezeléseihez vette igénybe. Végül a Kentucky egyetemen 2001-es visszavonulásáig állatorvos hallgatókat oktatott.