Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jövőre klónállatokat ehetnek az amerikaiak

2002.09.19. 16:40
Mivel az amerikai tudományos akadémia augusztusi jelentésében nem találta veszélyesnek a klónozott állatok húsának és tejének fogyasztását, jövőre az ilyen módon előállított élelmiszerek is a boltokba kerülhetnek.
Az amerikai tudományos akadémia (National Academy of Sciences) augusztusban közzétett jelentése nyomán a klónozás mindennapi rutinná válhat az amerikai mezőgazdasági termelésben, írta az International Herald Tribune. Ez a jelentés elsősorban a génmanipulációval foglalkozott, és arra figyelmeztetett, hogy a genetikailag módosított állatok - főleg a halak és a rovarok - veszélyeztethetik a vadon élő fajokat, ugyanis könnyen elszabadulhatnak, és szaporodásnak indulhatnak.

Azonban a tudósok kitértek arra is, hogy a klónozott állatok húsával vagy tejével kapcsolatban gyakorlatilag semmi ok sincsen a riadalomra. A bizottság ugyan még kért néhány kiegészítő vizsgálatot, de ezek nélkül is úgy ítélték meg, hogy az ilyen termékek nagy valószínűséggel biztonságosak. "Véleményünk szerint az üzenetünk eléggé érthető és világos volt" - mondta Eric Hallerman, aki maga is részt vett a kutatásban -, "szerintünk egyszerűen felfújták az ügyet." A klónozott állatok elődjeiknek szinte teljesen pontos genetikus másolatai, így húsuk vagy tejük elfogyasztása semmivel sem veszélyesebb, mint az eredetié, derült ki a jelentésből.

Izgulnak a gazdák

Amerikában két éve kezdett klónozással foglalkozni néhány állattenyésztő, felismerve, hogy egyetlen szabályozás sem tiltja azt. A szaporodási kutatások felügyeletét is ellátó amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (Food and Drug Administration, FDA) viszont arra kérte őket, hogy ne kezdjék el árusítani se az állatok húsát, se a tejét, amíg nincsenek a hivatal birtokában pontos kutatási eredmények.

Az állatok azonban lassan elérik termékeny éveiket, így a gazdák egyre izgatottabbak, hiszen egy-egy példány átlagosan 20 ezer dollárba került. "Elég nagy a feszültség odakint, és arra várnak, hogy döntést hozzunk" - ismertette a helyzetet Stephen Sundlof, az FDA állatorvosi központjának igazgatója, aki egyébként a jelentés elkészültét is felügyelte. Az FDA előreláthatólag még idén döntést hoz a kérdésben, és figyelembe véve, hogy semmi nem szól a klónélelmiszerek ellen, azok már a jövő év elején a boltokban lehetnek.

Az utódok normálisak

Az amerikai gazdaságokban becslések szerint jelenleg kevesebb mint száz klónozott állat él. Ezek kizárólag tenyészállatok, létrehozásuk példányonként több tízezer dollárba került. Ezért a klónhús és a klóntej a kezdeti időkben valószínűleg ritka portéka lesz a piacon, de ha az eljárás egyszerűbbé és olcsóbbá válik, megeshet, hogy a boltokban kizárólag a legbőségesebben tejelő tehenek klónjaitól származó tejtermékeket lehet majd kapni.

Az eljárás valószínűleg sosem lesz olyan olcsó, hogy közvetlenül levágásra klónozzanak állatokat, de a tenyésztők szerint az első- és másodgenerációs utódok húsa már piacra kerülhet. A kutatók azt állítják, hogy az utódok egyébként sem jelentenek kockázatot, mivel ők már hagyományos módon fogantak. "Az utódokkal nem foglalkozunk" - mondta Hallerman -, "hiszen ezek már teljesen normális állatok."

Csábító lehet a génmanipuláció

Egyes kutatások eredményei arra utalnak, hogy a klónozás megváltoztat bizonyos genetikai jellemzőket, és elvben van némi esély arra is, hogy ez befolyásolja a klónállatok tejét és húsát. Az előzetes vizsgálatok szerint nincsen ok az aggodalomra, de az FDA még vár a részletesebb adatokra.

A hivatal tart attól is, hogy egyes állattenyésztők a klónozás mellett szívesen bele is piszkálnának az állatok genetikai állományába, hogy így soványabb húshoz, vagy több tejhez jussanak. "Ha valaki már úgyis klónozásba kezd, nagy lehet a csábítás, hogy egy-két gént is megváltoztasson itt-ott" - mondta Sundlof. A genetikai manipuláció azonban sokkal több potenciális veszélyt hordoz magában, mint az egyszerű klónozás, figyelmeztetett.