Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Jövőre klónállatokat ehetnek az amerikaiak

2002.09.19. 16:40
Mivel az amerikai tudományos akadémia augusztusi jelentésében nem találta veszélyesnek a klónozott állatok húsának és tejének fogyasztását, jövőre az ilyen módon előállított élelmiszerek is a boltokba kerülhetnek.
Az amerikai tudományos akadémia (National Academy of Sciences) augusztusban közzétett jelentése nyomán a klónozás mindennapi rutinná válhat az amerikai mezőgazdasági termelésben, írta az International Herald Tribune. Ez a jelentés elsősorban a génmanipulációval foglalkozott, és arra figyelmeztetett, hogy a genetikailag módosított állatok - főleg a halak és a rovarok - veszélyeztethetik a vadon élő fajokat, ugyanis könnyen elszabadulhatnak, és szaporodásnak indulhatnak.

Azonban a tudósok kitértek arra is, hogy a klónozott állatok húsával vagy tejével kapcsolatban gyakorlatilag semmi ok sincsen a riadalomra. A bizottság ugyan még kért néhány kiegészítő vizsgálatot, de ezek nélkül is úgy ítélték meg, hogy az ilyen termékek nagy valószínűséggel biztonságosak. "Véleményünk szerint az üzenetünk eléggé érthető és világos volt" - mondta Eric Hallerman, aki maga is részt vett a kutatásban -, "szerintünk egyszerűen felfújták az ügyet." A klónozott állatok elődjeiknek szinte teljesen pontos genetikus másolatai, így húsuk vagy tejük elfogyasztása semmivel sem veszélyesebb, mint az eredetié, derült ki a jelentésből.

Izgulnak a gazdák

Amerikában két éve kezdett klónozással foglalkozni néhány állattenyésztő, felismerve, hogy egyetlen szabályozás sem tiltja azt. A szaporodási kutatások felügyeletét is ellátó amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (Food and Drug Administration, FDA) viszont arra kérte őket, hogy ne kezdjék el árusítani se az állatok húsát, se a tejét, amíg nincsenek a hivatal birtokában pontos kutatási eredmények.

Az állatok azonban lassan elérik termékeny éveiket, így a gazdák egyre izgatottabbak, hiszen egy-egy példány átlagosan 20 ezer dollárba került. "Elég nagy a feszültség odakint, és arra várnak, hogy döntést hozzunk" - ismertette a helyzetet Stephen Sundlof, az FDA állatorvosi központjának igazgatója, aki egyébként a jelentés elkészültét is felügyelte. Az FDA előreláthatólag még idén döntést hoz a kérdésben, és figyelembe véve, hogy semmi nem szól a klónélelmiszerek ellen, azok már a jövő év elején a boltokban lehetnek.

Az utódok normálisak

Az amerikai gazdaságokban becslések szerint jelenleg kevesebb mint száz klónozott állat él. Ezek kizárólag tenyészállatok, létrehozásuk példányonként több tízezer dollárba került. Ezért a klónhús és a klóntej a kezdeti időkben valószínűleg ritka portéka lesz a piacon, de ha az eljárás egyszerűbbé és olcsóbbá válik, megeshet, hogy a boltokban kizárólag a legbőségesebben tejelő tehenek klónjaitól származó tejtermékeket lehet majd kapni.

Az eljárás valószínűleg sosem lesz olyan olcsó, hogy közvetlenül levágásra klónozzanak állatokat, de a tenyésztők szerint az első- és másodgenerációs utódok húsa már piacra kerülhet. A kutatók azt állítják, hogy az utódok egyébként sem jelentenek kockázatot, mivel ők már hagyományos módon fogantak. "Az utódokkal nem foglalkozunk" - mondta Hallerman -, "hiszen ezek már teljesen normális állatok."

Csábító lehet a génmanipuláció

Egyes kutatások eredményei arra utalnak, hogy a klónozás megváltoztat bizonyos genetikai jellemzőket, és elvben van némi esély arra is, hogy ez befolyásolja a klónállatok tejét és húsát. Az előzetes vizsgálatok szerint nincsen ok az aggodalomra, de az FDA még vár a részletesebb adatokra.

A hivatal tart attól is, hogy egyes állattenyésztők a klónozás mellett szívesen bele is piszkálnának az állatok genetikai állományába, hogy így soványabb húshoz, vagy több tejhez jussanak. "Ha valaki már úgyis klónozásba kezd, nagy lehet a csábítás, hogy egy-két gént is megváltoztasson itt-ott" - mondta Sundlof. A genetikai manipuláció azonban sokkal több potenciális veszélyt hordoz magában, mint az egyszerű klónozás, figyelmeztetett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!