Ödön
1 °C
11 °C

Házimacskát klónoztak Texasban

2002.02.15. 11:30
Texasi kutatók állítása szerint a világon elsőként sikerült házimacskát klónozniuk. A szigorúan titkos projekt a texasi A&M egyetemen folyik CopyCat név alatt. A segítségével feltárulhat a jövő klónozott háziállatainak jövedelmező piaca.
Cc "szüleivel", Mark Westhusinnal és Tae Younggal
Amerikai kutatók a világon először szaporítottak klónozással házimacskát. A szigorúan titkos projekt "eredménye", egy Cc (másolat) nevű teknőctarka kiscica december 22-én született, és jelenleg is kiváló egészségnek örvend.

Házikedvenceket klónoznának jó pénzért

Az egyetem egyik szóvivője hangsúlyozta, hogy a klónozott állat kísérleti célokat szolgál. A Wall Street Journal szerint a macskák és más háziállatok klónozását célzó kutatásokat a 81 éves John Sperling 3,5 millió dollárral támogatta. Sperling jó üzletet lát a gazdag állattartók kis kedvenceinek klónozásában.

Klónkutya még nincs

A Cc nevet viselő macskát egy teknőctarka felnőtt állatból vett sejtből hozták létre. Ugyanazt a sejtmagot lecserélő eljárást alkalmazták, amelyet Dolly, a klónbirka esetében Edinburghban már sikerrel kipróbáltak. A texasi kutatók korábban sikertelenül próbáltak kutyát klónozni, de a házimacskával végül megszerezték az elsőséget.

A texasi A&M állatorvos-tudományi intézetének kutatói Mark Westhusin vezetésével egy felnőtt macska petefészkéből származó sejt magját egy magjától megfosztott petesejtbe ültették. A genetikai örökítőanyag a kifejlett sejtből a petesejtbe került. Amikor ez embrióvá alakult, egy pótanya méhébe ültették.

A december 22-én császármetszéssel világra jött Cc születésétől fogva élénk és teljesen normális kiscicának tűnik - írta egy jövő héten megjelenő cikkében Mark Westhusin.

Azonos génállomány, eltérő bunda

Cc és nevelőanyja
Bár a macska klón, a bundája más mintázatú, mint a donor állaté volt. Más genetikailag egyforma, de különböző színű állatoknál is megfigyelték, hogy eltérő tud lenni a külső pigmentáció. Ennek oka, hogy a többszínű állatoknál a színezet kialakulása nem pusztán genetikai alapokon nyugszik. A genotípuson kívül fejlődésbeli okok is hatással vannak rá - írta a tudós.

A kísérletek során összesen 87 embriót ültettek be 8 nősténymacskába, és csak egyetlen sikeres terhesség alakult ki. A kutatási eredményekről a publikáció a Nature tudományos folyóirat következő számában jelenik meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?