Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Magyarok fedeztek fel egy új ásványt

2007.10.08. 17:20
Hétfőn sajótájékoztatón mutattak be egy Magyarországon felfedezett új ásványt, a kochsándoritot. A névadó a Szegedi Tudományegyetem egykori professzora volt.

Az ásványt 2004-ben találta Kövecses-Varga Lajos földrajztanár és amatőr ásványgyűjtő a mányi eocén korú szénbánya meddőhányóján. A leletet megmutatta dr. Sajó Istvánnak, az MTA Kémiai Kutatóközpont tudományos munkatársának, aki a szerkezetvizsgálatok során felismerte, hogy egy új ásvánnyal állnak szemben. Sajó egy 2005-ös előadáson már így beszélt a leletről, amit Koch Sándorról, a Szegedi Tudományegyetem egykori nemzetközi hírű professzoráról kochsándoritnak neveztek el.

Felül: Weiszburg Tamás, a Koch Sándor Alapítvány elnöke, Kövecses-Varga Lajos; Alul: ifj. Koch Sándor, Szakáll Sándor, Sajó István (kép: MTI)

Az ásvány ezután dr. Szakáll Sándorhoz, a Miskolci Egyetem Ásvány- és Kőzettani Tanszékének vezetőjéhez került, aki további mintákat gyűjtött és elvégezte az elfogadáshoz szükséges vizsgálatokat. "Kémiai összetétele szerint víztartalmú kalcium-alumínium-karbonát. Hófehér színű, 1-2 milliméteres gömbökben fordul elő, tehát szabad szemmel is látható ásvány, ami azért különleges, mert a napjainkban felfedezett ásványok nagy része mikroszkopikus méretű, melyeket szabad szemmel nem lehet látni." – nyilatkozta korábban Szakáll a Miskolci Egyetem lapjában.

Kochsándorit kristályokat tartalmazó széndarab (kép: MTI)

Nem Koch az egyetlen magyar, akiről ásványt neveztek el: a krennerit Krenner József geológus nevét őrzi, a klebelsbergit pedig Klebelsberg Kunó egykori vallás- és közoktatásügyi miniszterét. A lelet nagy tudományos szenzációnak számít, mert hazánkban elég régen, csaknem fél évszázada írtak le új ásványt. Az első megtalált kochsándorit a Siófoki Ásványmúzeumban található, de a Természettudományi Múzeumban akár meg is lehet vásárolni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!