Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Domborművet fejtenek a kódtörők

2004.05.17. 15:17
A második világháborús brit Bletchley Park kódtörő központ veterán és aktív szakértői Staffordshire grófságban egy 250 éves felirat megfejtésén dolgoznak. A talányos betűsor a legenda szerint útbaigazíthatja a Szent Grál után kutatókat.
A Buckinghamshireben működő Bletchley Park kémközpont aktív és nyugdíjba vonult szakértői abból a célból keresték fel Shugborough Hall-t, Lichfield grófjainak ősi lakhelyét, hogy megfejtsék a birtokon szétszórt nyolc emlékmű közül az egyik talapzatára vésett különös szöveget.

Az 1748 körül emelt titokzatos Shepherd's Monument (a juhász szobra) Nicolas Poussin francia festő egyik képének tükrözött domborművi másolata. A talapzatra vésett D.O.U.O.S.V.A.V.V.M. feliratot pedig eddig még senkinek nem sikerült megfejtenie. Most azt remélik, hogy a Bletchley Park szakértői segítségével sikerülhet megtalálni az üzenet valódi értelmét.

Keresik a kihívást

Christine Large, a kódtörő központ igazgatója a felkéréssel kapcsolatba kijelentette, hogy a veterán kódtörők és a Bletchley Parkból kialakult modern GCHQ kódfejtő központ szakértői számára ez akkora kihívás, amelynek nem tudtak ellenállni.

A Shugborough birtok igazgatója, Richard Kemp szerint a szobor elkészítésére a Templomos Lovagrenddel állítólag kapcsolatban álló építtetők, az Anson család adott megbízást. A felirat a szóbeszéd szerint a világ egyik híres rejtélye, a Szent Grál rejtekhelyére való utalást tartalmaz.

Kreatív elme és olvasottság

A Bletchley Park kódfejtői a második világháború alatt az ellenséges kódok, köztük az Enigma megfejtéséért feleltek. A feltörhetetlennek hitt német titkosítás megkerülésével állítólag két évvel sikerült a háborút lerövidíteni.

A veterán szakértők most történelmi iratokat, fotókat és archívumokat vizsgálnak át a titokzatos betűk lehetséges értelmezése után kutatva. Az Enigma megfejtésén is dolgozó Oliver Lawn szerint a talány megoldásához kreatív elmére és klasszikus képzettségre lehet szükség.

A látogatók is fejthetik

A felirat szerinte nyilvánvalóan klasszikus eseményre utalás. Görögül vagy latinul lehet, és a történelmi kapcsolat után kell kutatni. A szakértő szerint a dombormű maga is meglehetősen furcsa, és kérdéses miért kellett tükrözve kivésni.

A Shugborough-ban végzett munkát a Bletchley Park lázogatói központjában nyomon lehet követni. A történelmi kutatásokat végző szakértők matematikusok segítségét is igénybe veszik a munkájuk során.