Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Pénzjutalom az NDK-s kód feltörőjének

2004.12.27. 10:30
Kapcsolódók (13)
Saját fejlesztésű kódja törhetetlenségét pénzdíjas versennyel szeretné igazolni egy német kódszakértő. Rolf Jentzsch még a keletnémet időkben fejlesztette ki a rendszerét, amelyre most 10 ezer eurója sorsát bízza.
Rolf Jentzsch német mérnök úgy érzi, hogy törhetetlen titkosítási rendszert fejlesztett ki. Az eljárás működőképességének igazolására Jentzsch most kódfejtő versenyt hirdetett. Tízezer euró üti a markát annak, aki sikeresen megfejti az eljárással titkosított fájlt.

A kódtörés verseny 2005. december 31-ig tart. Vagyis egy éven keresztül minden kódfejtő és laikus próbálkozó megkísérelheti a fájl elemzését és a törést.

Reménytelen az egyszeri kulcs

A feladathoz további adatokat nem biztosít Jentzsch, ahogyan nem köti senkinek az orrára az eljárása működési elvét sem. A résztvevők így csak abban bízhatnak, hogy a kiíró volt olyan rendes, és nem az egyszer használatos titkos kulcsú titkosírást (One-Time-Pad, OTP) használja.

Az OTP esetében a kulcs ugyanolyan mennyiségű valódi véletlen karaktert tartalmaz, mint maga az üzenet. Erről az eljárásról elméleti úton bizonyították, hogy feltörhetetlen.

Lázadoztak a rendszer ellen

Rolf Jentzsch az eljárását a Német Demokratikus Köztársaságban (NDK), a hidegháború idején fejlesztette ki a barátaival való kommunikációra. Ő maga különben nem is hivatásos titkosítási szakértő, hanem önképzéssel mélyült el a témában.

A pályázat és a kódtörési verseny további részletei a darmstadti műszaki egyetem CrypTool oldalain voltak olvashatók. A kiírás az eredeti helyén már nem elérhető, csak a Google cache-ben található meg az angol és német nyelvű leírás, így bukkantunk Rolf Jentzsch eredeti levelére.