Judit
3 °C
7 °C

Magát konfigurálja a kognitív rádió

2004.09.05. 19:48
A Virginia Tech Vezeték-nélküli Telekommunikációs Központjában jelenleg fejlesztés alatt álló kommunikációs rendszer elég intelligens lesz ahhoz, hogy bármilyen típusú interferencia esetén konfigurálja önmagát. A megtévesztő "kognitív rádió" nevet kapta, pedig sokkal több egyszerű rádiónál.
Talán nem is helyes a "rádió" szó, hiszen a rendszer nemcsak az egyszerű hangalapú kommunikációra képes, hanem szinte mindenféle rádiófrekvenciát érintő adattovábbvitelre, adásra - a walkie-talkie-tól a videón keresztül a leggyorsabb információs hálózatokig.

Milyen előnyökkel járhat?

A "kognitív rádió" kifejezést Joseph Mitola ötölte ki a kilencvenes évek végén. A projektet eredetileg a Nemzeti Tudományos Alapítvány finanszírozta. Abból a célból, hogy katasztrófa sújtotta helyeken - ahol az elektronikus rendszerek és hálózatok, sőt, az épületek is romokban állnak - könnyebben lehessen kommunikációs hálózatokat kiépíteni. Komoly szolgálatokat tennének mind a katonai, mind a mentési műveletek során, megkönnyítenék a résztvevők munkáját - gyorsan felállítanák a hang- és adatrendszereket, miközben nem kellene (a mostanihoz hasonló) hosszú órákig bíbelődniük az eszköztárral.

A kognitív rádió - csatatereken, földrengéseken és egyéb katasztrófákon túl - biztosítaná az éter hullámainak jobb kihasználtságát, csökkentené, sőt, feleslegessé tenné, hogy a kormányzat megossza az óriási és a különböző technológiák által a szinte határaiig kimerített rádióspektrumot.

Mesterséges intelligencia és rádiótechnológia

Charles W. Bostian
"A mesterséges intelligencia és a rádiótechnológia találkozása" - véli a projekt koordinátora, Charles Bostian. "Ha a rádió képes elfogadni a számítógéptől érkező utasításokat, intelligensé tehetjük." A későbbiekben több kognitív rádiót szeretnének egymással összekapcsolni, és egy teljes (rendkívül gyors), környezetéhez igazodó hálózatot létrehozni. "Azért intelligens a hálózat, mert az összetevők egyedenként is intelligensek" - állítja a kutató.

A kognitív rádiók a közelükben lévő többi rádióval is kommunikálnának, és meghatároznák, hogy a spektrum mely része van használatban. "Megértenék" a környezetüket, kitalálnák, melyik szolgáltató tevékenykedik az adott spektrumban, majd "tárgyalnának" vele.

Vészhelyzetben, háborúban

A fejlesztők olyan eseteket tanulmányoznak, amikor a belső kommunikációt tönkretette valami, viszont a vészhelyzetben dolgozóknak mindenképpen érintkezniük kell egymással. A kognitív rádió automatikusan létrehozza az ilyenkor szükséges összeköttetéseket. Elosztott kognitív szerkezet (distributed cognitive engine), a beépített intelligens szoftver segítségével: a program azonnal kidolgozza az akadályok megszüntetésére alkalmas jelet. Növelné az áramellátást, a frekvenciát, a modulációt, és így tovább. A mentőszemélyzetnek nem kellene pluszhívásokkal bíbelődnie, hanem kizárólag a "rádió" által adott jelekkel, stb. kellene foglalkozniuk. (A működésével viszont egyáltalán nem.)

Köztudott: az Egyesült Államok katonai vezetése mind inkább az elektronikus rendszerekre, hálózatokra hagyatkozik, ami azt a veszélyt is magában hordozza, hogy háború esetén az ellenség minden eszközzel igyekszik zavarni, akadályozni, de leginkább egyszerűen lebénítani a szisztémát. A kognitív rádió - legalábbis elméletileg - érzékeli a zavarást, és annak megfelelő módosító intézkedéseket hoz. A koncepciót sikeresen tesztelték: a rádió televíziós képeket sugárzott, majd bekapcsoltak egy zavaróállomást. Nem engedélyezték a frekvenciaváltást, ám a kognitív rendszer így is képes volt növelni modulációs formáját, áramellátását, aztán dekódolta és hatástalanította "ellenfelét".

Kognitív mobiltelefonok

Bostian a rádióproblémák leghétköznapibb példájaként a mobiltelefonokat hozza fel - szinte mindenkivel előfordult már, hogy metrón, vagy liftben térerő híján nem tudott beszélgetni. A kognitív mobilok viszont ismernék, használnák az elérhető frekvenciákat, és ha szükséges, a pillanat törtrésze alatt váltanának.

A való világban történő alkalmazásokra, ténylegesen működő rendszerre azonban várnunk kell néhány évet. Számos praktikus részlet egyáltalán nincs még kidolgozva - magyarázza Bostian.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?