Vilhelmina
11 °C
28 °C

Magát konfigurálja a kognitív rádió

2004.09.05. 19:48
A Virginia Tech Vezeték-nélküli Telekommunikációs Központjában jelenleg fejlesztés alatt álló kommunikációs rendszer elég intelligens lesz ahhoz, hogy bármilyen típusú interferencia esetén konfigurálja önmagát. A megtévesztő "kognitív rádió" nevet kapta, pedig sokkal több egyszerű rádiónál.
Talán nem is helyes a "rádió" szó, hiszen a rendszer nemcsak az egyszerű hangalapú kommunikációra képes, hanem szinte mindenféle rádiófrekvenciát érintő adattovábbvitelre, adásra - a walkie-talkie-tól a videón keresztül a leggyorsabb információs hálózatokig.

Milyen előnyökkel járhat?

A "kognitív rádió" kifejezést Joseph Mitola ötölte ki a kilencvenes évek végén. A projektet eredetileg a Nemzeti Tudományos Alapítvány finanszírozta. Abból a célból, hogy katasztrófa sújtotta helyeken - ahol az elektronikus rendszerek és hálózatok, sőt, az épületek is romokban állnak - könnyebben lehessen kommunikációs hálózatokat kiépíteni. Komoly szolgálatokat tennének mind a katonai, mind a mentési műveletek során, megkönnyítenék a résztvevők munkáját - gyorsan felállítanák a hang- és adatrendszereket, miközben nem kellene (a mostanihoz hasonló) hosszú órákig bíbelődniük az eszköztárral.

A kognitív rádió - csatatereken, földrengéseken és egyéb katasztrófákon túl - biztosítaná az éter hullámainak jobb kihasználtságát, csökkentené, sőt, feleslegessé tenné, hogy a kormányzat megossza az óriási és a különböző technológiák által a szinte határaiig kimerített rádióspektrumot.

Mesterséges intelligencia és rádiótechnológia

Charles W. Bostian
"A mesterséges intelligencia és a rádiótechnológia találkozása" - véli a projekt koordinátora, Charles Bostian. "Ha a rádió képes elfogadni a számítógéptől érkező utasításokat, intelligensé tehetjük." A későbbiekben több kognitív rádiót szeretnének egymással összekapcsolni, és egy teljes (rendkívül gyors), környezetéhez igazodó hálózatot létrehozni. "Azért intelligens a hálózat, mert az összetevők egyedenként is intelligensek" - állítja a kutató.

A kognitív rádiók a közelükben lévő többi rádióval is kommunikálnának, és meghatároznák, hogy a spektrum mely része van használatban. "Megértenék" a környezetüket, kitalálnák, melyik szolgáltató tevékenykedik az adott spektrumban, majd "tárgyalnának" vele.

Vészhelyzetben, háborúban

A fejlesztők olyan eseteket tanulmányoznak, amikor a belső kommunikációt tönkretette valami, viszont a vészhelyzetben dolgozóknak mindenképpen érintkezniük kell egymással. A kognitív rádió automatikusan létrehozza az ilyenkor szükséges összeköttetéseket. Elosztott kognitív szerkezet (distributed cognitive engine), a beépített intelligens szoftver segítségével: a program azonnal kidolgozza az akadályok megszüntetésére alkalmas jelet. Növelné az áramellátást, a frekvenciát, a modulációt, és így tovább. A mentőszemélyzetnek nem kellene pluszhívásokkal bíbelődnie, hanem kizárólag a "rádió" által adott jelekkel, stb. kellene foglalkozniuk. (A működésével viszont egyáltalán nem.)

Köztudott: az Egyesült Államok katonai vezetése mind inkább az elektronikus rendszerekre, hálózatokra hagyatkozik, ami azt a veszélyt is magában hordozza, hogy háború esetén az ellenség minden eszközzel igyekszik zavarni, akadályozni, de leginkább egyszerűen lebénítani a szisztémát. A kognitív rádió - legalábbis elméletileg - érzékeli a zavarást, és annak megfelelő módosító intézkedéseket hoz. A koncepciót sikeresen tesztelték: a rádió televíziós képeket sugárzott, majd bekapcsoltak egy zavaróállomást. Nem engedélyezték a frekvenciaváltást, ám a kognitív rendszer így is képes volt növelni modulációs formáját, áramellátását, aztán dekódolta és hatástalanította "ellenfelét".

Kognitív mobiltelefonok

Bostian a rádióproblémák leghétköznapibb példájaként a mobiltelefonokat hozza fel - szinte mindenkivel előfordult már, hogy metrón, vagy liftben térerő híján nem tudott beszélgetni. A kognitív mobilok viszont ismernék, használnák az elérhető frekvenciákat, és ha szükséges, a pillanat törtrésze alatt váltanának.

A való világban történő alkalmazásokra, ténylegesen működő rendszerre azonban várnunk kell néhány évet. Számos praktikus részlet egyáltalán nincs még kidolgozva - magyarázza Bostian.