Fogyatékosak a kokainista anyák gyermekei

2002.04.17. 16:05
A terhesség alatt kokaint használó nők annak a veszélynek teszik ki gyermeküket, hogy szellemileg visszamaradott lesz, vagy más fejlődési rendellenesség alakulnak ki nála - állítják tanulmányukban az amerikai Case Western Reserve University kutatói.
A 'kokainos bébiket' vizsgáló korábbi tanulmányok eltérő eredményre jutottak a méhen belül elszenvedett károsodás mértékéről. A Case Western kutatói azt állítják, azok a vizsgálatok hibásak voltak, az övék most viszont átfogó és alapos.

Összesen 218 kokain hatásának kitett csecsemőt figyeltek meg egészen két éves korukig, és összevetették a fejlődésüket 197 'tiszta' bébi eredményeivel. Valamennyi gyermek ugyanabban a clevelandi kórházban született a kilencvenes évek közepén. Az anyákon és a gyerekeken a vizsgálat elején kokaintesztet végeztek. Az alacsonyabb társadalmi rétegekből származó anyák esetében magasabb számban fordult elő a terhesség alatti droghasználat.

Szellemileg visszamaradott gyerekek

Az amerikai orvosi társaság lapjában közölt tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a kokainnak kitett bébik 14 százaléka kétéves korában szellemileg visszamaradott volt. Ez az arány kétszerese a tiszta kontrollcsoportban megfigyelt értéknek, és ötszöröse a teljes lakosság körében becsült aránynak.

A kokainnak kitett csoportból közel kétszer annyi kisgyerek mutatott enyhe kognitív lemaradást, vagyis gyengébb memóriát, beszéd- és problémamegoldó-készséget. Szemben a kontrollcsoporttal, a kokaint használó anyák gyakran egyben súlyos alkohol- és dohányfogyasztók is voltak, ami más hátrányos hatással volt a gyerekekre, például rontva a motorikus képességeiket.

A tanulmányt jegyző Lynn Singer gyerekorvosként és pszichológusként dolgozik az egyetemen. Véleménye szerint a korábbi felmérések ellentmondásos eredményeit a csoportból kiesők magas száma, a túl kicsi vizsgált csoport, illetve az olyan környezeti körülmények figyelmen kívül hagyása okozta, mint például a szegénység.

Létfontosságú a segítség

Az eredmények alapján a terhességi gondozás és a gyerekek környezeti feltételeinek javítására volna szükség. Ez utóbbi nagy hatással van a drognak kitett gyerekek mentális fejlődésére - véli Singer.

A kutatók azt remélik, hogy a tanulmány meggyőzi a politikai és egészségügyi vezetést, hogy a drogkezelés és megelőzés terén mire szükséges helyezni a hangsúlyt. Ide értendő a dohányzás abbahagyása és a nők lelkisegély szolgálata is, különösen az eddig elhanyagolt szegényebb rétegek esetében - véli a pszichológus.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás