Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fogyatékosak a kokainista anyák gyermekei

2002.04.17. 16:05
A terhesség alatt kokaint használó nők annak a veszélynek teszik ki gyermeküket, hogy szellemileg visszamaradott lesz, vagy más fejlődési rendellenesség alakulnak ki nála - állítják tanulmányukban az amerikai Case Western Reserve University kutatói.
A 'kokainos bébiket' vizsgáló korábbi tanulmányok eltérő eredményre jutottak a méhen belül elszenvedett károsodás mértékéről. A Case Western kutatói azt állítják, azok a vizsgálatok hibásak voltak, az övék most viszont átfogó és alapos.

Összesen 218 kokain hatásának kitett csecsemőt figyeltek meg egészen két éves korukig, és összevetették a fejlődésüket 197 'tiszta' bébi eredményeivel. Valamennyi gyermek ugyanabban a clevelandi kórházban született a kilencvenes évek közepén. Az anyákon és a gyerekeken a vizsgálat elején kokaintesztet végeztek. Az alacsonyabb társadalmi rétegekből származó anyák esetében magasabb számban fordult elő a terhesség alatti droghasználat.

Szellemileg visszamaradott gyerekek

Az amerikai orvosi társaság lapjában közölt tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a kokainnak kitett bébik 14 százaléka kétéves korában szellemileg visszamaradott volt. Ez az arány kétszerese a tiszta kontrollcsoportban megfigyelt értéknek, és ötszöröse a teljes lakosság körében becsült aránynak.

A kokainnak kitett csoportból közel kétszer annyi kisgyerek mutatott enyhe kognitív lemaradást, vagyis gyengébb memóriát, beszéd- és problémamegoldó-készséget. Szemben a kontrollcsoporttal, a kokaint használó anyák gyakran egyben súlyos alkohol- és dohányfogyasztók is voltak, ami más hátrányos hatással volt a gyerekekre, például rontva a motorikus képességeiket.

A tanulmányt jegyző Lynn Singer gyerekorvosként és pszichológusként dolgozik az egyetemen. Véleménye szerint a korábbi felmérések ellentmondásos eredményeit a csoportból kiesők magas száma, a túl kicsi vizsgált csoport, illetve az olyan környezeti körülmények figyelmen kívül hagyása okozta, mint például a szegénység.

Létfontosságú a segítség

Az eredmények alapján a terhességi gondozás és a gyerekek környezeti feltételeinek javítására volna szükség. Ez utóbbi nagy hatással van a drognak kitett gyerekek mentális fejlődésére - véli Singer.

A kutatók azt remélik, hogy a tanulmány meggyőzi a politikai és egészségügyi vezetést, hogy a drogkezelés és megelőzés terén mire szükséges helyezni a hangsúlyt. Ide értendő a dohányzás abbahagyása és a nők lelkisegély szolgálata is, különösen az eddig elhanyagolt szegényebb rétegek esetében - véli a pszichológus.