Szilárda
-4 °C
3 °C

Az amerikai hadsereg tart a beszélő kólától

2004.07.05. 15:09
Mobiltelefonnal és műholdas helyzetmeghatározóval felszerelt speciális kólásdobozokat dobott piacra reklámtermékként a Coca-Cola. Az amerikai hadsereg több vezetője azonban nem fogadta kitörő örömmel az állításuk szerint lehallgatókészülékként is alkalmazható újfajta üdítős dobozt. Úgy vélik a reklámtermék veszélyezteti bázisuk biztonságát.
A Coca-Cola szóvivője, Mart Martin a Wirednek elmondta, túlzónak ítéli az "Unexpected Summer (meghökkentő nyár)" elnevezésű kampányban terjesztett kólásdoboz körüli felhajtást.

Nyerőjáték kémeknek

A doboz és a benne elrejtett mobiltelefon egy nyereményjáték része. Aki hozzájut egy ilyen üdítőhöz, az oldalán található piros gombot megnyomva aktiválhatja a telefont, amely a cég nyereményközpontjába tárcsáz. Ott derül ki, hogy a szerencsés készpénzt, otthoni szórakoztató elektronikai berendezést vagy egy terepjárót nyert. Mart Martin szerint kizárt, hogy bárki is lehallgatóberendezésként használja a kólásdobozt.

Az Egyesült Államokban található Fort Knox-i bázison állomásozó katonákat arra kötelezték, hogy vizsgálják meg kólásdobozaikat, mielőtt üdítőjükkel együtt érkeznek az eligazításra. "Nem arról van szó, hogy az üzletekben vizsgálgatnánk a kólákat, csupán arról, hogy megkértük embereinket, nyissák fel az üdítőket, töltsék ki a kólát, és ne hozzák be a GPS-szel felszerelt dobozokat" - nyilatkozta Jerry Meredith, a Fort Knox szóvivője.

Az Ohióban található daytoni légierőbázison szintén tilos a követőrendszerrel felszerelt kóla. Sue Murphy szóvivő a Wirednek elmondta, bizonyos épületekbe és a konferencia termekben mindenféle személyes elektronikai berendezés használata, így a GPS-es kóla is tiltott.

Tudósok és a beszélő kóla

A különböző fejlesztő cégek kutatóinak véleménye megoszlik a Coca-Cola új reklámdobozáról. "Mindig lesznek dolgok, amelyek álmatlan éjszakákat okoznak egyeseknek, de úgy vélem a beszélő kóla miatt felesleges aggódni" - nyilatkozta Paul Saffo, a kaliforniai Jövő Intézet vezető kutatója. Ezzel szemben a szintén kaliforniai székhelyű Rand vállalat elemzője, Bruce Don szerint jogos a katonai szervek félelme: "Nem aggódnék abban az esetben, ha a fridzsideremben álldogálna ez a bizonyos kóla, de ha egy fontos tárgyalásom lenne, vagy olyan helyszínen lennék, amit nem szeretnék nyilvánosságra hozni, nem örülnék annyira".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!