Gusztáv
3 °C
6 °C

Reagál a kómában fekvő beteg

2006.09.18. 15:40
Egy a Science-ben publikált tanulmány szerint a kómában (állandó vegetatív állapotban) levő betegek képesek lehetnek a külvilág érzékelésére.
A brit kutatók egy 29 éves autóbalesetet szenvedett nőt vizsgáltak funkcionális-MR-rel. Noha a nőt kómásnak minősítették, agyának beszédérzékelésért felelős része növekedett aktivitást mutatott, mikor beszéltek hozzá. A hasonló, de értelmetlen zajok nem váltották ki ezt a hatást.

Még megdöbbentőbb volt, hogy utasításokra is reagált. Mikor azt kérték tőle, képzelje el, hogy teniszezik, vagy a lakásában járkál, az agy bizonyos területein megnőtt az aktivitás, egészen addig, amíg nem kérték arra, hogy hagyja abba. 12 egészséges embert is megvizsgáltak, miként reagálnak ezekre az utasításokra, és az agyműködésük mintázata megegyezett a kómás betegével.

"Bár a vegetatív állapot diagnózisának összes klinikai kritériumának eleget tett - írják a szerzők - a betegnek megmaradt a képessége, hogy megértse a szóbeli utasításokat és reagáljon rájuk, ha nem is beszéddel vagy mozgással, de az agyi tevékenységével. Az a döntése, hogy együttműködjön velünk és elképzeljen bizonyos tevékenységeket, mikor erre kértük, egyértelmű szándékot jelent, ami minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy tudatában volt önmagának és környezetének."

A Science szerkesztői előszavukban leszögezik, hogy egy esetből nem lehet a kómára általános következtetéseket levonni. Különlegesen érzékeny a téma, mivel a tavaly Terri Schiavo esete kapcsán már sok vita folyt arról, érezhetnek-e valamit a kómás betegek. Terri Schiavo 15 évig volt kómában és férje a méltóságteljes halál érdekében kérte mesterséges táplálásának megszakítását, szülei azonban harcot indítottak érte, mondván, hogy érzékeli környezetét. Több bírósági döntés után végül a férj álláspontja kerekedett felül. Mindezzel szemben egyes orvosok arra hívták fel a figyelmet, hogy az agyhalál megállapításának kritériumai túl szigorúak, és ezért a lehetségesnél jóval kevesebb szervet ültethetnek csak át.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!