Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A repülőgépek csökkentik a hőingadozást

2002.08.12. 22:50
A tavaly szeptember 11-i terrortámadásokat követő három napban leállított légiforgalom lehetővé tette a kutatók számára, hogy tanulmányozzák a légkör repülőgépmentes állapotát. Az adatokból kiderült, hogy a légiközlekedés jelentősen csökkenti a napi hőingadozás mértékét, és ezáltal változásokat okozhat a helyi élővilágban is.
A tavaly szeptemberi terrortámadásokat követően leállított polgári légközlekedés megadta a kutatóknak azt az egyedülálló lehetőséget, hogy tanulmányozzák a légkör repülőgépek nélküli állapotát. A kutatás során a nappali és az éjszakai hőmérsékletek közötti ingadozást mérték.

Az eredmények szerint az amerikai klíma lényegesen megváltozott ebben a repülők nélküli három napban, a hőingadozás ugyanis átlagosan 1,2 fokkal volt nagyobb a megszokottnál. A kutatók ebből arra következtettek, hogy a légiforgalom valamilyen módon csökkenti a nappali és éjszakai hőmérséklet közötti különbséget. David J. Travis, a wisconsini egyetem munkatársa és csoportja a Nature magazinban publikálta eredményeit.

Blokkolják a napsugárzást

Korábbi elméletek is kitértek már arra, hogy a repülőgépek felhőkké összeállt kondenzcsíkjai megváltoztathatják a légkör hőegyensúlyát, de ezt a feltevést eddig bizonyítékokkal nem sikerült alátámasztani. A most publikált eredmények arra utalnak, hogy ezek a felhők csökkentik a nappali, és növelik az éjszakai hőmérsékletet. Valószínű, hogy a napközben blokkolják a napsugárzást, és így kevésbé melegszik fel a felszín, éjszaka pedig üvegházhatást hoznak létre, de Travis szerint a pontos folyamat leírása még további kutatásokat igényel.

Több repülő, nagyobb hatás

Jóval nagyobb hőmérséklet-ingadozást mértek azokon a területeken, ahol általában nagyobb a légiforgalom, fejtette ki Travis a Wired-nek. A nagyobb méretű kondenzcsíkok akkor alakulnak ki, tette hozzá, ha az utazási magasságon a levegő páratartalma magas és hőmérséklete megfelelő (mínusz 65 és mínusz 40 fok között). Amerikában délnyugaton a levegő általában túl száraz, a déli területeken pedig túl meleg, ez pedig nem kedvez a kondenzfelhők kialakulásának. Középnyugaton és északkeleten viszont megfelelőek a feltételek, ezek a területek ezért súlyosabban szennyezettek. A hőingadozás változása itt 3 fok volt, az országos átlag több mint kétszerese.

Ökológiai következmények

A kutatók leszögezték, hogy ezekből az adatokból nem lehet a globális felmelegedésre vonatkozó következtetéseket levonni, bár korábbi kutatások alapján lehetséges, hogy abban a kondenzfelhőknek is van némi szerepe. Azonban Travisék adatai pusztán a hőingadozásra vonatkoznak, és ezeket inkább helyi szinten érdemes végiggondolni. Például számos növény- és rovarfaj igényli a nagyobb napi hőingadozást, ezért az ebben bekövetkezett legapróbb változás is beláthatatlan ökológiai következményekkel járhat.

Növekvő légszennyezés Ázsiában is
Az ENSZ környezettanulmányi programja (Unep) szerint a dél-ázsiai környezetszennyezés jelentős hatással lehet a régió, és az egész bolygó klímájára is. A szennyezésért elsősorban az erdőtüzek, a mezőgazdasági hulladékok és a szerves tüzelőanyagok égetése, valamint a több millió, fával és tehéntrágyával üzemelő tűzhely felelős. A BBC írása szerint szennyezés akár 15 százalékkal is csökkentheti a földfelszínt érő napsugárzás hatását, így hűti a felszínt, az alsóbb légrétegekben viszont a hő felgyülemlését okozza. Északnyugat-Indiában, Pakisztánban, Afganisztánban és a szomszédos területeken emiatt 20-40 százalékkal is kevesebb csapadék eshet a téli hónapokban, India téli rizstermése pedig 10 százalékkal lehet kevesebb. A kutatók szerint a korai halálozások száma a térségben akár több százezerrel is növekedhet a légzőszervi megbetegedések miatt. A szennyezésnek globális következményei is lehetnek, hiszen a három kilométer magasra jutó szennyező részecskék a légáramlatokkal egy hét alatt elvándorolhatnak akár a Föld túlsó felére is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!