Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kijelölték az európai jelentőségű magyar természetvédelmi területeket

2002.05.31. 13:15
A Natura 2000 európai jelentőségű védett területek hálózatának magyarországi kijelölése lehetőséget nyújt arra, hogy európai szintű védelmet biztosítsunk gazdag és veszélyeztetett természeti örökségünknek - mondta Demeter András, a Természetvédelmi Hivatal főosztályvezetője pénteken Budapesten.
A WWF Magyarország által szervezett konferencián a főosztályvezető közölte: az ország területének 9,8 százaléka védett, a 10 természetvédelmi park, 40 tájvédelmi körzet és 150 természetvédelmi terület alkothatja a Natura 2000 hálózat részét.

Egymillió eurós támogatás

Hozzátette: a hivatalos magyar területi listát 2004-re, az uniós felvétel várható idejére el kell készíteni. Erre a célra Magyarország egymillió eurós PHARE-támogatást kapott, amit a kormány 50 millió forinttal egészített ki. Az unióval folytatott csatlakozási tárgyalások természetvédelmi fejezetén belül Magyarország nem kért derogációt, ám néhány élőhely és állatfaj tekintetében változtatást kért - tájékoztatott a főosztályvezető.

Önálló terület a Pannon biogeográfiai régió

Jelentős sikernek nevezte, hogy az EU Natura 2000 hálózatán belül sikerült önálló területként elfogadtatni a Pannon biogeográfiai régiót. Elmondta azt is, hogy a magyar természetvédelmi területek elfogadtatásáról az EU-tagállamok mondják ki a végső szót, és a csatlakozási szerződés fogja tartalmazni ezeket.

Az EU még 1992-ben az ENSZ Környezet és Fejlődés Világkonferenciáján fogadta el a biológiai sokféleségről szóló egyezményhez kapcsolódva a Natura 2000 hálózat kialakítását. "Az EU-ban 110 ezer növény- és állatfaj él, amely a Földön található mintegy tizenötöd része" - mondta Demeter András. Mint mondta, Magyarország élővilága mintegy 45 ezer fajt foglal magában, napjainkra ebből 15 emlős, 80 madár, 5 kétéltű és hüllő, 2 hal, 690 növény és 255 gerinctelen faj tartozik a veszélyeztetett kategóriába.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!