Az Etiópiában talált koponya lehet a 'hiányzó kapcsolat'

2006.03.28. 16:05
Etióp régészek olyan ősi koponyát találtak, amelyről úgy vélik, a Homo erectus és a Homo sapiens közötti hiányzó kapcsolat bizonyítéka lehet.

A két darabra tört koponyát Etiópia északkeleti részén fekvő Gawisban találták, az első vizsgálatok alapján úgy vélik, 250 ezer-500 ezer éves lehet. Az ásatást vezető Sileshi Semaw a BBC-nek elmondta, a lelet az emberiség evolúciós történetének "rendkívüli jelentőségű periódusából" származik. Véleménye szerint a koponya a korai Homo erectus (vagyis az egyenes tartású ember) és a Homo sapiens (vagyis az értelmes ember) közötti időszakból származik.

Darabokban

#alt#
Homo erectus és Homo sapiens (forrás: Sulinet.hu)

Bár a koponyát darabokban találták, teljes egészében sikerült rekonstruálni, így a paleoantropológus kutatócsoport számára elegendő mennyiségű információt szolgáltatott. "A koponya egy izgalmas, és a modern ember fejlődésének szempontjából rendkívül fontos periódus felé nyitott ablakot" - fogalmazott a kutatásvezető, majd hozzátette, ebből a korszakból Afrikában rendkívül kevés leletet találtak.

Sileshi Semaw, az Indiana Egyetem kőkorszakintézetének kutatója szerint a lelet jellegzetességei alapján egyértelműen a modern ember fejlődési vonalába tartozik, ugyanakkor koponyaformája, és annak alapján arcvonásai jelentősen eltérnek az eddig ismert modern emberekétől. A koponyáról úgy vélik, apró termetű emberhez tartozott.

Kődisznó, kőzebra

A Gawis folyó medrében talált lelőhelyen az emberi koponya mellett kőeszközöket és megkövesedett állatokat is találtak. A leletek között disznók, zebrák, elefántok, antilopok, macskák és rágcsálók is voltak. Gawis közel esik Hadarhoz, ahol 1974-ben Donald Johanson paleoantropológus megtalálta az Australopithecusok közé sorolt Lucyt.

Keveset tudni arról az őstörténeti korszakról, amikor az egyenes tartású ember értelmes emberré fejlődött. Homo erectus egymillió évvel ezelőttől százezer évvel ezelőttig élt, és finoman pattintott kőeszközöket használt. Ilyen például a Vértesszőlősön talált csontváz is. A Homo sapiens 700-250 ezer évvel ezelőttig élt, és a finoman megmunkált csont- és kőeszközök mellett például gerelyt és szigonyokat is használt, valamint vallásos szertartásokat végzett. Magyarországon Tatán, Érden és Subalyukon találtak ilyen leletet.  • Hírek
  • Személyi kölcsön