Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mitől élnek sokáig a 110 évnél idősebb emberek?

2005.09.06. 10:30
Idén augusztusban halt meg a világ legidősebb embere, Anglia legidősebb embere és Magyarország egyik legidősebb embere is. A tudósok keveset tudnak arról, hogy valaki miért él sokáig, a hosszú életű emberek életvezetési tanácsai pedig meglehetősen különböznek a tudományos eredményektől.

A holland Hendrikje van Andel-Schipper 115 évesen halt meg, augusztus 30-án kedd hajnalban. A rekorder hölgy, aki egy hoogeveni idősotthonban hunyt el álmában, a hosszú élet titkának a sós heringet tartotta.

Augusztusban halt meg a 110 éves Varga Jánosné is, mondták az Indexnek a hölgy eddigi lakóhelyén, a budapesti Vakok Intézetében. A BM népességnyilvántartó rendszere szerint most 108 éves a legidősebb magyar, vagy legalábbis erről a férfiről adott lakóhelye visszaigazolt információt a hivatalnak.

Disznóhús, uborka


Jeanne Louise Calment

A hivatalosan 'valaha élt legidősebb ember', Jeanne Louise Calment 1997-ben hunyt el, 122 évesen. Ő a napi egy pohár portóira esküdött. A fehérorosz Hanna Barisevics egyike volt a nem hivatalosan 'valaha élt legöregebb emberek'-nek, szerinte a disznóhús, a csemege uborka és a vodka segít az élet meghosszabbításában. A japán Kamato Hongo 116 éves korban távozott az élők közül, elsősorban a zöld teában és a borban hitt, Nagy Britannia 113 éves egykori korelnöke, Lucy Victoria d'Abreu pedig a brandyben és a gyömbérben.

A 111 éves Florence Reeves, Anglia legidősebb embere ugyanazon a napon, mint Hendrikje van Andel-Schipper, idén augusztus 30-án hunyt el. Reeves az első világháború kitörésekor húszéves volt, középkorú, amikor elkezdődött a második és nyugdíjba ment, mielőtt Elvis Presley világsztárrá vált volna.

A kutatók szerint azonban a hosszú életű személyek sajátos életreceptjei és az idős korral kapcsolatos tudományos eredmények köszönőviszonyban sincsenek egymással, így egészen biztos, hogy az uborka-vodka kombó nem életbiztosítás.

Szupercentenáriusok

A felsoroltak mindegyike tagja egy ritka csoportnak, a szupercentenáriusok közösségének. A terminus a brit gerontológiai kutatócsoport szerint mindenkit jelöl, aki 110 évnél több ideig él. Adatbázisuk szerint jelenleg 68 szupercentenárius él világszerte, írja a BBC.


Hendrikje van Andel-Schipper

A hosszú élet mindig is foglalkoztatta az embereket, kezdve a bibliai Noé történetétől, akinek 500 éves korában született az első fia, vagy Matuzsálemtől aki a 969 éves kort ért meg, egészen Johnatan Swift halhatatlan struldbrug lényéig a Gulliverben.

Ian Philp gerontológus szerint egyelőre nincsenek pontos ismereteink arról, hogy egyes emberek miért élnek ilyen sokáig. "Mindenkit érdekel a halandóság, mivel mindnyájan hosszú és egészséges életet szeretnénk. Ugyanakkor tudományos értelemben bizonytalanok vagyunk abban a tekintetben, hogy a kilencven-száz évig élő emberek életkorát milyen különleges jellemzők alakítják. Az azonban teljesen bizonyos, hogy léteznek ezek a különleges jellemzők" - fogalmazott a professzor.

Öregedünk

Azonban a kilencven-százéves emberek különlegessége lassanként alábbhagy, ahogy egyre több ember éri el a centenáriumi életkor. Száz éve alig néhány száz évet megért ember volt a világon. "A régi idők rekordjai nem teljesen megbízhatóak, így nem lehetek biztosak abban, hogy meddig éltek az emberek, de ismereteink szerint a görög civilizáció rekorderei 80-90 évesek voltak" - mondta Tom Kirkwood genetika- és életkorkutató professzor. A római korban a várható átlagéletkor 22 év volt (főként a csecsemőkori halandóság miatt), 1800-ra 40 évre, 1900-ra késő negyvenre, napjainkra pedig hetvenötre nőtt.

A tudósok szerint a 120 éves kor határt képez, amely után az emberi szervezet képtelen egészségesen tovább élni, kivéve abban az esetben, ha valamilyen genetikai beavatkozást hajtanak végre rajta - ennek a felfedezése azonban egyelőre várat magára.

Addig is bárki, aki meg akarja érni a századik születésnapját, egyelőre legfeljebb annyit tehet, hogy egészségesen étkezik, rendszeres testmozgást végez, nem dohányzik, kevés alkoholt fogyaszt és élénk társadalmi életet él.