Szilárda
-4 °C
3 °C

A koraszülöttség egy életre szól

2008.03.26. 16:10
A koraszülötteknek nagyobb a halálozási kockázata gyerekkorban és nagyobb eséllyel maradnak gyermektelenek felnőtt korukban, állapítja meg a témáról készült eddigi eddigi legnagyobb tanulmány. A kutatás során mintegy 1,2 millió, 1967 és 1988 között Norvégiában született ember adatait elemezték.

Köztudott, hogy a 37. terhességi hét előtt született babák egészségügyi kockázata csecsemőkorukban nagyobb. Eddig keveset tudtunk azonban későbbi, felnőttkori egészségi állapotukról. A kutatás megállapította, hogy a koraszülötteknek gyerekkorukban nagyobb a halálozási aránya, felnőttkorukban kevesebb az utóduk, valamivel alacsonyabb képzettségi szintet értek el, és a gyereket vállaló nők között az átlagosnál nagyobb arányban következett be koraszülés.

Minél korábbi terhességi szakaszban jött világra a koraszülött, annál nagyobb a késői egészségügyi kockázat, mondta a kutatók egyike, Geeta Swamy, az észak-karolinai Duke Egyetem Orvosi Központjának munkatársa. A vizsgálat megerősítette az eddig ismert egészségügyi kockázatokat is: tüdőprobléma, szellemi visszamaradottság, iskolai lemaradás is lehet a koraszülöttség következménye.

Az Egyesült Államokban az elmúlt két évtizedben folyamatosan nőtt a koraszülöttek aránya. 2006-ban már az összes szülés 12,8 százaléka volt ilyen; abban az évben a koraszülöttek száma meghaladta az 540 ezret. Ugyanebben az évben Norvégiában 7 százalék volt a koraszülöttek aránya.

A szakemberek egy része úgy véli, a tanulmányt túlhaladta az idő. Alan Fleischman, a koraszüléseket megelőzni próbáló March of Dimes orvosigazgatója szerint a mai újszülöttgondozási módszerek fejlettebb technikát képviselnek, mint a több évtizeddel ezelőttiek. Az igen korán, a 22. és 27. terhességi hét között született babák halálozási kockázata bizonyult a norvég kutatásban a legnagyobbnak egész gyerekkorban. A lányoknál 6 éves korig, míg a fiúknál egészen 13 éves korukig magasabbnak találta Swamy csoportja a halálozási arányt a nem koraszülöttekéhez viszonyítva.

A 27. terhességi hét előtt született férfiaknak 76 százalékkal kisebb eséllyel volt utódjuk, mint időre született kortársaiknak, a 28. és a 32. hét között születetteknek pedig 30 százalékkal. Az utóbbi időszakban született nőknek 19 százalékkal kisebb valószínűséggel volt saját gyereke, mint a nem-koraszülötteknek. A tanulmányban szereplő gyerekeknek mintegy 5 százaléka volt koraszülött, kicsivel több fiú, mint lány. Csak egyszeres szüléseket vizsgáltak a kutatók, kizárva az egyéb kockázatokat is hordozó ikerszüléseket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!