Judit
2 °C
7 °C

Pusztul a Nagy Korallzátony

2002.04.18. 13:58
Nagymértékű korall-fehéredés tapasztalható a Föld legnagyobb koralltelepén, az Ausztrália közelében található Nagy Korallzátonyon, négy éven belül már második alkalommal. A korallpusztulás előjelének számító folyamat a déli Csendes-óceán korallszigeteit is elérte már.
A veszélybe került terület, amely 2000 km hosszan nyúlik el Queensland partjainál, 2900 különálló zátony és több mint 500 kisebb-nagyobb sziget együttese. 400 korallfaj található itt, amelyek egyedülálló természeti értéket képviselnek.

Terry Done, az ausztrál Óceántudományi Intézet vezető természetvédelmi kutatója, aki a korallpusztulás mértékét föltérképező átfogó vizsgálat első eredményeit ismertette a New Scientisttel, "kiterjedt fehéredésről" számolt be.

Túl meleg a víz

A jelenség oka a tengervíz magas hőmérséklete, aminek következtében a korall-állatkákkal szimbiózisban élő, és azok színét is adó algák egy részében sérül a fotoszintézishez szükséges egyik fontos protein. Mivel ezek az algák ezentúl nem tudják ellátni gazdájukat energiával, és élelemmel, az elűzi őket. A korallok sorsa attól függ, mennyi algájuk marad, ha mindet elvesztik, elpusztulnak; a tengeri élővilág egynegyedének otthonául szolgáló zátony omladozni kezd.

Bár a jelenség összetett, mert nagyon sokféle korall-fajtáról és ugyancsak sok algafajról van szó, amelyek nem egyformán érzékenyek a hőmérséklet-emelkedésre, az biztos, hogy minél melegebb a tenger, és minél hosszabb ideig tart a "melegvizes" időszak, annál nagyobb mértékű korall-pusztulással számolhatunk.

A mostani korall-fehéredést megelőző időszakban pedig a tenger rekordhőmérsékletű volt. Csaknem az egész Korallzátony területén 2 fokkal magasabb volt a vízhőmérséklet a normálisnál, az év kezdetétől március közepéig. Ez melegebb és hosszabb időszak volt, mint az 1998-as korallfehéredés idején, amikor a Maldiv-, a Seychell-szigetek és a nyugat-ausztráliai zátonyok korall-állománya károsodott jelentős mértékben.

Thomas Goreau, a Korallzátony Szövetség elnöke, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának tanácsadója Tahitiről, a Cook szigetekről, Új Kaledóniáról és Fiji-ről is kapott már korall-fehéredésről beszámoló riasztásokat. "Még hosszú időbe telik, amíg pontosan fölmérhetjük a katasztrófa nagyságrendjét," - mondja. "De ha minden adat összegyűlt, attól tartok, annak megerősítéséről kell beszámolnunk, hogy a déli Csendes-óceánon csaknem minden korall elpusztult az elmúlt néhány hónapban."

Globális felmelegedés az ok

A háttérben a globális felmelegedés jelensége áll: Goreau szerint a korallpusztulás egy újabb El Nino kezdetét jelenti. Az El Nino - A Gyermek - eredetileg karácsony táján megjelenő - innen a neve - rendellenes tengervíz-melegedési jelenség volt a perui partok közelében. Ma már szélesebb körben használt elnevezése a rendszertelen időközönként fellépő tengervíz-melegedési jelenségeknek a Csendes-óceánon, amelynek hatásai azonban - mivel a folyamatban roppant víz- és légtömegek érintettek - a Föld minden részén érezhetőek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?