Szilvia
5 °C
16 °C

Fiatalabb nő mellett több a gyerek

2008.03.20. 12:00
Osztrák tudósok szerint a férfiaknak a náluk 4-6 évvel fiatalabb nők mellett van esélyük a legtöbb utódra, legalábbis a statisztikák szerint. A svédek ezt kétségbe vonják, a lappok 15 évre esküsznek.

Martin Fieder, a bécsi egyetem és Susanne Huber, a bécsi állatorvosi egyetem tudósai svéd demográfiai adatokat elemezve arra jutottak, hogy az utódok számát tekintve a monogám férfiak és nők közti ideális korkülönbség a statisztikák alapján 4-6 év írja a New Scientist. A tudósok korábban már kijelentették, hogy fiatalabb nő mellett több gyerekre van esély, de akkor még nem határoztak meg konkrét korkülönbséget. Az osztrák tudósok egy általuk felállított új egyenlettel kapták az eredményt, miszerint a párkapcsolatban élő felnőtt férfiak akkor számíthatnak a legtöbb gyerekre, ha párjuk legalább 4,0, legfeljebb 5,9 évvel fiatalabb náluk.

A statisztikák olyan okokat rejtenek, amik nem okoznak nagy meglepetést. "A férfiak a fiatalabb nőket szebbnek látják, a nők pedig biztonságra és stabilitásra számítanak az idősebb partnertől" – fogalmazott Fieder. Más tudósok ezt nem is vitatták, a 4-6 éves eredménnyel viszont vitába szálltak. Erik Lindqvist, a stockholmi gazdasági kutatóintézet munkatársa arra mutatott rá, hogy az anya kora jelentősebb faktor a gyerekvállalások esetében, mint a korkülönbség. Az osztrák kutatók erre azzal riposztoltak, hogy ezt is figyelembe vették az elemzéskor.

Samuli Helle, a finn turkui egyetem kutatója saját publikálatlan tanulmányával válaszolt Fiedernek és Hubernek. Helle 2001-ben az ország északi részén élő lappok demográfiai adatait elemezte a 17. századig visszanyúlóan, hasonló módszerekkel, mint osztrák kollégái. A kutató szerint a statisztikákból az derült ki, hogy a lapp férfiak átlagosan 15 évvel fiatalabb asszony mellett számíthattak a legtöbb gyerekre. Helle kulturális különbségekkel magyarázta a két tanulmány eredménye közti nagy eltérést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?