Valér
2 °C
8 °C

Egymilliárd pécé, 35 millió tonna széndioxid

2007.06.12. 12:30
Jövőre már egymilliárd pécé fog dolgozni és szennyezni, és ez a szám 2015-re megduplázódik. Miközben Dél-Amerikában és Ázsiában hatalmas piacok nyílnak, a britek a környezetkímélő számítógépben látják a jövőt.

2008. végén egymilliárd pc üzemel majd a Földön - derül ki a Forrester Research tanulmányából. A bűvös számot 27 év alatt sikerült elérni, a megduplázásához azonban az előrejelzések alapján elég lesz hét is. Míg a világ fejlettebbik felén a számítógépgyártók már csak a régi gépek folyamatos cseréiben bízhatnak, Brazília, Oroszország, India és Kína óriási új piacot jelent, ahol 2015-ig mintegy 775 millió új pc találhat gazdára.

A megnyíló területek legalább annyira labilisek is, mint amennyire nagyok: a pc-gyártók legnagyobb problémájának az ígérkezik, hogy a bejáratott, nyugati piacokról átálljanak a kiszámíthatatlan újakra.

Cél a zöld pc

A számítástechnikai ipar ma évi 35 millió tonna széndioxiddal szennyezi Földünk légterét (ez több mint a repülőgépipar kibocsátása) - nem is beszélve az egyéb káros anyagokról, amik a kidobott gépekkel a pécétemetőkbe jutnak. Az Apple nemrégiben tett "zöldalma-bejelentése" után most pécé-fronton is beindul a környezetbarát akció.

Pécétemető valahol Kínában (forrás: Greenpeace)

A brit Green Shift cég olyan "zöld pécék" piacra dobását tervezi, amik gyártásához a szokásosnál 75 százalékkal veszélyes anyagot használnak fel, az energiafogyasztásuk pedig a töredéke a mai gépekének (egyes elemzésekben a 98 százalékos csökkenést is tarthatónak ítéli a cég). Ezek persze nem teljes értékű pc-k lennének, hanem adatközpontokba szánt modulok, illetve emailezésre és webezésre alkalmas állomások. Az első prototípusok 2009-ben készülhetnek el, nem sokkal azután, hogy munkába állt az egymilliárdodik pc.