Csongor
0 °C
9 °C

Kétszáz új állatfajt fedeztek fel a sarki tengerekben

2009.02.16. 14:13
Eddig úgy tartották, a trópusokon gazdagabb az élővilág, mint a sarkvidékeken. Minden idők legnagyobb tengerkutató felmérése most megcáfolja ezt az elméletet.

Kilenc éve fut már a Census of Marine Life nevű nemzetközi tengerkutató expedíció, aminek célja az élővilág feltérképezése a Föld összes tengerében és óceánjában. A tervek szerint az eredményeket 2010 októberében teszik közzé, de már most kapunk egy kis előzetest a legutóbbi felmérésből, ami a sarkvidéki tengerekre koncentrált. 25 ország több mint ötszáz sarkkutatója vett részt az ENSZ megbízásából zajló, két évig tartó vizsgálatban.

Az északi sarkvidék tengereiben 5500, míg az Antarktisz környéki vizekben 7500 fajt katalogizáltak be, és a tudósok legnagyobb meglepetésére több mint 200 olyan fajt találtak, ami mindkét sark közelében honos, a több tízezer kilométernyi távolság ellenére. A nyilvántartásba vett fajok között több száz olyan akadt, ami eddig ismeretlen volt a tudománynak; a legtöbbjük gerinctelen, de akadnak köztük bonyolultabb létformák is, mint például egy emberi kéz méretű tengeri pók.

A tankönyvek azt írják, a sarkvidékeken kevésbé sokszínű az élővilág, mint a pólusokon. A vizsgálatunk ennek ellenére elképesztően gazdag élővilágot talált a sarkok közelében. ­ mondta el a kutatásban részt vevő egyik tudós, az ausztrál Victoria Wadley.