Mindenevő dinoszauruszra bukkantak Argentínában

2009.02.19. 09:48
A kutatók szerint ez a nagyjából 225 millió évvel ezelőtt élt faj lehetett az első eddig ismert tagja a sauropodomorphok, azaz a növényevő dinoszauruszok alrendjének.

Mindenevő dinoszaurusz maradványaira bukkantak kutatók Argentínában."Ez volt a hiányzó láncszem a ragadozó dinoszauruszok és az óriási négylábú növényevők között" - mondta Oscar Alcober, a Buenos Airestől 1200 kilométerre nyugatra található San Juan-i Természettudományi Múzeum vezetője.

"Ez egy nagyon fontos lelet a dinoszauruszok eredetének kutatásában" - tette hozzá.

Három éve ásták ki

Alcober és Ricardo Martinez, a múzeum paleontológiai részlegének vezetői három évvel ezelőtt találták meg a Panphagia protos (az első mindenevő) névre keresztelt állat maradványait az Ischigualasto-Valle de la Luna parkban, San Juantól északra. A leletről a PlosOne.org online tudományos folyóiratban számoltak be.

A fosszíliák egy kicsi, mindössze 1,3 méteres állatéi. Fogai alkalmasak mind a növényi, mind az állati eredetű táplálék megőrlésére. A kutatók szerint ez a nagyjából 225 millió évvel ezelőtt élt faj lehetett az első eddig ismert tagja a sauropodomorphok, azaz a növényevő dinoszauruszok alrendjének.

Argentínát a nyolcvanas években Jurassic Parkként emlegették az olyan ott talált leletek miatt, mint az Argentinosaurus Huinculensis, amely negyvenmétert meghaladó hosszával a legnagyobb ismert növényevő.

1993-ban a kutatók megtalálták a Giganotosaurus Carolinii (óriás déli gyík), az eddig ismert legnagyobb húsevő dinoszaurusz maradványait is, és tucatnyi fosszíliákat rejtő lelőhelyet vizsgálnak napjainkban is.  • Tippek
  • Árfolyam