Albin
0 °C
11 °C

A vártnál gyorsabban olvad az antarktiszi jég

2009.02.25. 15:41
A vártnál gyorsabban olvad az antarktiszi jégtakaró, ami a világóceán soha nem látott vízszintemelkedéséhez vezethet - jelentették be szerdán Genfben kutatók, a Nemzetközi Sarki Év eredményeit összesítve.

A 2007-2008-as Nemzetközi Sarki Év (IPY - International Polar Year) során 66 nemzet ötvenötezer tudósa végzett összetett kutatásokat a sarkvidékeken. A nagyszabású vizsgálat keretében, amelyet a genfi székhelyű Meteorológiai Világszervezet (WMO), valamint a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU) szervezett, a klímakutatók műholdak, automatikus mérőállomások, tengeralattjárók segítségével, valamint helyszíni mintavétel révén állandóan figyelték a jég olvadásának mértékét.

Az IPY kutatóinak mérései szerint az Antarktisz környékén az óceán hőmérséklete az elmúlt évtized során 0,2 Celsius-fokkal emelkedett, ez a Föld többi részén a tengerekben az utóbbi 30 évben tapasztalható felmelegedés mértékének a kétszerese. Az antarktiszi átlaghőmérséklet 1957 óta 0,56 Celsius-fokkal emelkedett, így most mínusz 45,6 Celsius-fok. Mint a kutatók a jelentésükben megfogalmazták, nem csupán az Antarktiszi félszigeten tapasztalható a felmelegedés, hanem a hatodik kontinens nyugati részén is.

Mint kiderült, a legnagyobb antarktiszi gleccser, a Pine-szigeti mozgása 40 százalékkal gyorsult fel az 1970-es évekhez képest, a Smith-gleccseré pedig 83 százalékkal 1992-höz képest. A gyorsulást az okozza, hogy olvadnak azok a régebben 200-300 méter széles úszó jégtáblák, amelyek korábban visszatartották, fékeztek a gleccserek mozgását. A felgyorsult mozgás miatt növekszik a gleccserek általi víz- és jégkibocsátás. Az összes gleccser évente 103 milliárd tonna jeget veszít, mivel a kibocsátás meghaladja a lehulló hó mennyiségét. „Ez a mennyiség megegyezik a grönlandi gleccserek jégvesztésével” - hangsúlyozta a projekt egyik kutatója, Colin Summerhayes. Hangsúlyozta, hogy ez a folyamat felelős a tengerekben tapasztalható vízszintemelkedésért.

Az ENSZ klímakutató testülete, az IPCC 2007-ben azt prognosztizálta, hogy a 21. században a felmelegedés miatt 0,7-1,3 méterrel emelkedik meg a tengerek vízszintje, ami elönti az alacsonyabban fekvő területeket, és milliókat késztet menekülésre. „Amennyiben az Antarktisz nyugati felét borító jégtakaró az óceánba csúszik, a tengerszint 1-1,5 méterrel emelkedik meg” – erősítette meg az aggodalmakat Summerhayes.